Indhold

02.10.17 10:31

Anders Hvid til kommunale ledere: Vi skal turde forstyrre os selv

Anders Hvid til kommunale ledere: Vi skal turde forstyrre os selv

Mød Anders Hvid på Ledertræf 2017 i Kolding d. 30 oktober. Foto: KL

Disruption er oftest ubehagelig, men ikke desto mindre skal man som kommunal leder lære at læse teknologien og inddrage den, så man kan skabe nye, spændende løsninger, lyder budskabet fra teknologiekspert Anders Hvid på KL’s Ledertræf 2017.

Automatisering af administrative processer, software robotter, intelligente bleer, robotplæneklippere og automatiseret billettering i svømmehallen. Digitaliseringen af kommunerne er i fuld gang. Udviklingen stiller store krav til organisationen og ændrer kompetencekravet til ledere og medarbejderne.

På KL’s Ledertræf 2017 fortæller teknologiekspert Anders Hvid om, hvordan man leder i en 'disrupted' verden.

”Det alt overvejende argument for digitalisering er effektivisering. Der er mange besparelser at hente ved at sætte strøm til processerne i kommunen. Primært selvfølgelig ved at skifte fra mennesker til maskiner, men også i kvalitetsforbedringer ved at lade maskinerne lave de rutineprægede opgaver, så medarbejderne kan støtte de udsatte borgere bedre,” siger Anders Hvid.

Innovation og forandringsledelse i værktøjskassen

Langt den overvejende del af de gennemførte digitaliseringsprodukter er en direkte oversættelse af de nuværende processer. Lidt frækt sagt, forlænger vi vores kendte verden med digitale brædder. Men ligesom tekstbeskeder ikke opfylder det samme behov som et telefonopkald, er selvkørende biler heller ikke det samme, som de biler vi anvender i dag.

”Teknologien giver os muligheder, som kan være svære at gennemskue, før vi konkret oplever dem. Selvkørende biler vil grundlæggende ændre flowet i byen, sammenhængen mellem land og by og ikke mindst vores behov for ejerskab af en bil,” siger Anders Hvid og fortsætter:

”Vi kalder disse skift for udviklingsbrud. Når borgernes adfærd grundlæggende forandres uden varsel som konsekvens af ny viden og den teknologiske udvikling. Accelerationen i den teknologiske udvikling bringer disse udviklingsbrud til os hurtigere og oftere end tidligere, og det stiller nye krav til vores organisationer. Derfor bør evnen til innovation og forandringsledelse være i alle kommunale lederes værktøjskasse.”

Et mindset for omstilling og forandring

Ifølge Anders Hvid skal kommunale ledere have et mindset for omstilling og forandring.

”Vi skal lære at læse teknologien og de afledte konsekvenser, og vi skal kunne inddrage og kombinere teknologien, så vi kan skabe nye spændende løsninger. Løsninger, der ikke bare udfylder det nuværende behov, men bygger videre på, hvad kommunen er og skal kunne.”

Han peger på, at den disruption, vi oplever fra teknologien, oftest er ubehagelig. Den stiller nye krav til ledelse og medarbejdere, den medfører fyringer og omstrukturering. Så hvorfor skal vi inddrage teknologien? Hvorfor skulle vi ønske at drøfte, om vores ydelser overhovedet giver mening i en digital verden?

”Kommunerne er ikke konkurrenceudsat som en virksomhed. Der kommer ikke en digital kommune fra Silicon Valley og stjæler vores borgere. Men selvom det er sådan, skal vi turde forstyrre os selv, for ellers mister vi vores legitimitet. Hvis forældrene på skolen oplever, at deres børn hurtigere lærer at læse på deres iPad end i skolen, eller hvis Facebook er bedre til at diagnosticere mig end lægen på hospitalet, mister vi solidariteten omkring den offentlige sektor.”

Ledere i kommunen skal derfor gå forrest i udviklingen, lyder det endelige budskab:

”Vi skal forstå at læse de teknologiske muligheder. Ikke for teknologiens skyld, men for de muligheder den giver os for at skabe et nyt og bedre system.”

Mød Anders Hvid på Ledertræf 2017 i Kolding d. 30 oktober.

Annonce

Annonce

Annonce