Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

28.09.12 14:25

Flere kommuner vil afholde digitale valg

Flere kommuner vil afholde digitale valg

Foto: Colourbox.com

Fristen for at ansøge Økonomi- og Indenrigsministeriet om at afholde digitale valg udløber på mandag. I flere store kommuner har man truffet beslutning om at melde sig.

I både København, Aarhus og Odense Kommune har valgbestyrelserne besluttet, at man deltager i forsøget med elektronisk stemmeafgivelse på ét eller flere valgsteder.

Det var økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, der i april gav kommunerne besked om, at regeringen dette efterår vil fremsætte et lovforslag, der giver mulighed for at afholde digitale valg.

Og det er en mulighed, man i flere af landets største kommuner altså gerne vil gøre brug af:

”Vi har i Aarhus et ønske om at være helt med fremme, når det handler om at få ny teknologi til at understøtte vort demokrati. Vi ser det som et helt naturligt skridt på den kommunale dagsorden, hvor innovation og digitalisering er en del af hverdagen,” siger Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard.

Klar til valg i 2014
Når Økonomi- og Indenrigsministeriet ministeriet kender antallet af kommuner, der ønsker at deltage i forsøget med e-valg, vil ministeriet igangsætte arbejdet med at etablere det fornødne lovgrundlag.

Det forventes, at et lovforslag kan fremsættes i Folketinget i januar 2013. Herefter vil ministeriet lede udbudsprocessen med henblik på indkøb af en e-valgløsning i samarbejde med KL og de deltagende kommuner.

Der vil formentlig tidligst kunne afholdes forsøg med e-valg ved Europaparlamentsvalget i 2014.

Det var oprindelig 12 kommuner og KL, der havde søgt om at afholde digitale valg, men tilladelsen gælder for alle landets kommuner.

Forsøgene med digitale valg skal ske i forbindelse med valghandlingen på valgstederne. Der er således ikke tale om, at man fx kan stemme hjemmefra via internettet.

De 12 kommuner, som havde ansøgt om at afprøve digitale valg, er Bornholm, Frederiksberg, Gentofte, Glostrup, Kolding, København, Odense, Odder, Vejen, Aabenraa, Aalborg og Aarhus Kommuner.

Efterfølgende har man i Aalborg Kommune dog besluttet at droppe forsøget. De resterende kommuner skal senest på mandag give besked til Økonomi- og Indenrigsministeriet, om de ønsker at gennemføre forsøg.

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes