Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

15.08.12 08:47

Hjerneskadede skal have det tilbud, de har brug for

Hjerneskadede skal have det tilbud, de har brug for
Der er store fordele ved, at opgaven med hjerneskadede ligger hos kommunerne. Og i løbet af de kommende år vil kvaliteten i indsatsen blive yderligere forbedret. Sådan skriver formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg Anny Winther i et debatindlæg i Politiken.

 Af Anny Winther (V), formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg

Tak til Politiken for at sætte fokus på den genoptræning, patienter med en hjerneskade bliver tilbudt. Og tak til speciallæge i neurologi Aase Engberg, der med et debatindlæg 10. august fører debatten videre.

Det er afgørende, at hjerneskade-patienter får et tilbud om genoptræning, der sikrer, at de hurtigst muligt kommer tilbage til deres hverdag. Uanset hvilken kommune de bor i.

Der er borgere med hjerneskade, som har behov for et specialiseret tilbud. Det er kommunens ansvar at sikre dette. Den enkelte kommune vil ikke altid selv kunne løse opgaven. Den vil ofte skulle samarbejde med nabokommuner, et hjerneskadetilbud eller specialsygehuse.

Der er store fordele ved, at opgaven er forankret hos kommunerne. Hjerneskadetilbud ydes efter både sociallovgivning, sundhedslovgivning og beskæftigelseslovgivning – lovkomplekser, som kommunerne har erfaring med at administrere. Mange kommuner arbejder med at integrere tilbuddene til hjerneskadede med beskæftigelsesindsatser og øvrige sociale tilbud i borgernes nærmiljø.

I øjeblikket pågår der et stort arbejde i alle kommuner med at omsætte anbefalingerne i Sundhedsstyrelsens forløbsprogrammer om blandt andet hjerneskadekoordinatorer og koordinering og oprustning af den neuro-faglige viden i kommunerne. I løbet af de næste år vil det betyde, at kvaliteten i kommunernes hjerneskadeindsats vil blive forbedret.

Derudover er KL og kommunerne i gang med at afdække og sikre det fremtidige behov for bistand fra specialiserede tilbud. Og vi vil i slutningen af september komme med et udspil, som indeholder en række anbefalinger til, hvordan kommunerne kan sikre hjerneskaderehabilitering af en endnu højere kvalitet.

Mange kommuner har allerede udviklet nye tilbud og opbygget kompetencer på hjerneskadeområdet i samarbejde med andre kommuner. Og mange har aftaler med specialiserede centre om hjerneskaderehabilitering.

Lad mig som et enkelt eksempel nævne, at man i Gladsaxe Kommune har oprettet et nyt neurofagligt rehabiliteringsteam, der omgående træder til, når en borger efter ulykke eller sygdom får en hjerneskade. Dermed øges chancen for at få et aktivt og selvstændigt liv. 

Det er en naturlig udvikling, at nogle af de gamle hjerneskadetilbud er lukket ned, i takt med at kommunerne har udviklet nye tilbud. Men det er vigtigt, at alle kommuner har en plan, der sikrer adgang til specialister.

**************************************************************************
Indlægget er bragt i dag, den 15. august, i Politiken.

Se også

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes