Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

25.09.12 13:08

Den svære alkoholsamtale på dagsordenen i Herlev

Den svære alkoholsamtale på dagsordenen i Herlev
Modet til at tage den svære samtale, koordinering på tværs af forvaltninger og et bredt politisk fokus er hjørnestenene i Herlev Kommunes alkoholbehandling.

I 2010 kom Sundhedsstyrelsen med et rådgivningsmateriale til god alkoholbehandling i kommunen. Det materiale har Herlev Kommune forsøgt at implementere og gennemføre som standarder i kommunens egen alkoholbehandling.

Det indebærer blandt andet opkvalificering af medarbejderne med kognitiv uddannelse, hurtigere diagnosticering og behandling, et tæt koordineret samarbejde mellem forvaltningerne – og måske vigtigst af alt bred politisk opbakning.

”Alkohol kan få alvorlige konsekvenser. Det lysende eksempel er en familie, hvor faren drikker. Han bliver først sygemeldt, mister senere sit job og skal på offentlig forsørgelse. Konen går fra ham, og børnene bliver fjernet i kortere perioder. Over en femårig periode koster familien samfundet godt otte millioner kroner. Derfor har vi fået bred politisk støtte til at gøre så meget, vi kan,” siger centerleder i KagsHuset i Herlev Kommune, Michael Ries.

Berøringsangst blandt medarbejderne
Første skridt var uddannelse af personalet.

”Det er mærkeligt med et land som vores, der drikker så meget alkohol, men taler så lidt om det. Da det kom på dagsordenen her i kommunen, så vi, at mange havde berøringsangst med emnet. De sagde: ”Nu drikker jeg jo også selv lidt i weekenden, så hvem er jeg til at tillade mig at spørge en borger om vedkommende drikker”,” siger Michael Ries og fortsætter.

”Der sagde vi klar til folk, at disse mennesker har brug for hjælp. Det er vores ret, ja faktisk vores pligt at finde ud af, om der er et misbrug – ikke mindst af hensyn til, hvis der er børn, men også fordi det koster spidsen af en jetjager, hvis folk går for længe med et misbrug.”

Ok at spørge forældre om alkoholvaner
En undersøgelse, som KL’s nyhedsbrev Momentum har foretaget blandt de kommunale sundhedschefer, viser også, at seks ud af ti kommuner har uddannet frontmedarbejderne (fx lærere, pædagoger eller jobcentermedarbejdere) eller gør det i 2012.

Momentum har også spurgt forældre til børn i daginstitutioner om, hvad de vil sige til at blive spurgt ind til deres alkoholvaner. Et stort flertal af forældrene – 73 procent – siger, at de vil finde det ok, hvis de selv bliver kontaktet af en pædagog, som mener, at de lugter af alkohol.

Helhedssyn og faste procedurer
I Herlev Kommunes alkoholpolitik ligger også et tæt samarbejde med jobcentrene.

”Vi har en fast procedure for folk med andre problemer end ledighed. Hvis de henvender sig i jobcenteret, i socialafdelingen eller hos os i misbrugscenteret, så sker der øjeblikkeligt en kontakt mellem de tre afdelinger. Inden for 14 dage er der holdt et eller anden form for møde om den samlede handleplan for borgeren, og hver tredje måned er der opfølgningssamtaler,” fortæller Michael Ries.

Det tætte samarbejde giver en bedre indsats for borgerne, mener Michael Ries.

”Der er koordinering hele vejen rundt, og vi kan indarbejde et helhedssyn, hvor hele borgerens liv tages i betragtning – både børn, job, familie, bolig osv.  Borgeren er som midten af en blomst og alle afdelingerne i kommunen dens blade. Det er det, vi kan i kommunerne. Sikre sammenhæng og sikre, at ingen falder igennem,” slutter centerlederen.

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes