Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

20.09.12 11:00

Succes med misbrugere i arbejde

Succes med misbrugere i arbejde

Foto: Colourbox.com

Fredericia Kommune hjælper borgere med misbrug tilbage på arbejdsmarkedet. Det giver glade misbrugere og færre udgifter til overførselsindkomster.

For syv år siden styrkede Fredericia Kommune samarbejdet mellem arbejdsmarkedsafdelingen og misbrugscenteret. Samarbejdet skulle medvirke til, at borgere med misbrugsproblemer kunne fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet.

”Før i tiden oplevede vi, at en mindre gruppe af kommunens borgere ikke fik den rette hjælp i arbejdsmarkedssystemet. Typisk var der tale om alkoholikere, der på grund af misbruget ikke var i stand til at passe et almindeligt job. Man endte med at forsøge med en række forskellige tilbud, men det endte ofte i en ond cirkel, hvor borgeren sprang fra uden at blive hjulpet,” siger Anne Gormsen, som er alkoholkonsulent i misbrugscenteret og var med i opstartsfasen af samarbejdet. 

Fornyer troen på sig selv
Aftalen mellem misbrugscenteret og arbejdsmarkedsafdelingen går ud på, at borgeren kan følge et behandlingsforløb i et misbrugscenter som en del af aktiveringsindsatsen. Forløbet finansieres af arbejdsmarkedsafdelingen.

Ifølge Anne Gormsen er det samarbejdet på tværs i kommunen, som gør det muligt at koordinere indsatsen i forhold til den enkelte misbruger.

Erfaringerne indtil videre viser, at over halvdelen af deltagerne med alkoholmisbrug bliver ædru, og at tilbagefaldsfrekvensen er lav.

”Udsigten og muligheden for at få et job er omdrejningspunktet for mange af vores borgere. Det er deres motivation for at forblive fri af alkohol og stoffer og det, der giver dem fornyet troet på sig selv,” siger Anne Gormsen.

Glad for det sociale
Peter Tranberg er en af de brugere fra misbrugscenteret, som har fået et job. Han er glad for jobbet, som blandt andet betyder, at han har afviklet det meste af sin narkogæld, fået et bedre forhold til sin familie og igen fået troen på at han kan klare sig på arbejdsmarkedet.

”Det allerstørste for mig er det sociale. At jeg kommer ud og taler med folk. At der sker noget. Før sad jeg foran computeren for mig selv. I dag møder jeg en halv time før vi starter, og får en kop kaffe med kollegaerne, hvor vi taler om, hvad der foregår, sport osv,” fortæller Peter Tranberg.

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes