Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

28.08.12 13:40

Stafetten: Herning Kommune driver populært specialiseret botilbud

Stafetten: Herning Kommune driver populært specialiseret botilbud
I disse uger præsenterer vi på KL.dk 10 kommunale eksempler på, hvordan kommunerne driver og udvikler det specialiserede socialområde. Denne gang besøger vi Herning.

Herning Kommunes bofællesskab til folk med Huntingtons Chorea er ét af kun tre i landet. Ud over eget tilbud, underviser bofællesskabet også personale fra andre kommuner og deler viden gennem VISO.

Herning Kommune viser på glimrende vis, hvordan den som kommune har ressourcerne til at drive et specialiseret botilbud for borgere med sjældne diagnoser. HC bofællesskabet, som det hedder, er for borgere med diagnosen Huntingtons Chorea - en arvelig lidelse i nervesystemet, som medfører både fysiske, psykiske, kognigtive og sociale vanskeligheder.

Symptomerne på sygdommen er tiltagende, ufrivillige rykvise bevægelser af kroppens led. Andre symptomer er tale- og synkebesvær, depressioner og psykoser. Sygdommen er fremadskridende og medfører invaliditet.

Borgere kommer langvejs fra
I Herning Kommune har man indrettet botilbuddet til borgere med sygdommen ved at tage hensyn til, at der eksempelvis kan forekomme bevægelsesforstyrrelser, at borgerne kan falde, og at der skal være plads til store hjælpmidler. Rummene er derfor store og overskuelige, og personalets arbejdsmiljø er tænkt ind i indretningen, ligesom der er flugtmuligheder for personalet, hvis borgerne skulle blive udadreagerende.

Hernings Kommune har drevet botilbuddet siden 1990’erne, og i 2010 flyttede det ind i et nyt byggeri med 18 boliger. Det ligger nær Plejecenter Lindegården, som de blandt andet deler administration med. Beboerne er i alderen fra 28 til 68 år. Der findes kun to andre lignende tilbud i Danmark – Tangkær, som drives af Region Midtjylland og Demenscentret Pilehuset, som drives af Københavns Kommune.

Alle pladserne på HC bofællesskabet er besat, og der er en overvægt af borgere fra andre kommuner end Herning.

Stor ekspertise
Personalets mangeårige erfaring med støtte og omsorg af borgerne med sygdommen betyder, at de har samlet ekspertise til at vejlede både borgere og kommunerne uden for bofællesskabet.

Se også

Fx fungerer bofællesskabet som et landsdækkende videnscenter, der leverer ydelser til VISO, og de har bl.a. undervisningslokaler, hvor personale fra andre kommuner undervises.

Læs med på torsdag, hvor vi tager til Aalborg Kommune, der overvejer at oprette et tilbud til udviklingshæmmede med misbrug.

Tidligere indlæg i stafetten:
Du finder alle artiklerne her

Læs også artiklen om kommunikationscentret i Hillerød Kommune, der har formået at øge produktiviteten med en tredjedel samtidig med, at der er stor tilfredshed og meget få klager. 
 
Læs også artiklen om Odense, Fredericia og Aarhus kommuner, der sikrer, at borgere med dobbeltdiagnoser kan få den nødvendige hjælp et enkelt sted.

Læs også artiklen om, hvordan flere kommuner i Region Sjælland samarbejder om hjælpen til hjerneskadede borgere.

Læs også artiklen om Lemvig Kommunes skræddersyede løsninger til borgere med demens og hjerneskader.

Se også

Læs også artiklen om Faaborg-Midtfyn Kommunes botilbud Solskrænten, som håndterer komplekse problemstillinger på hjerneskadeområdet.

Yderligere materiale

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes