Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

09.08.12 10:40

Stafetten: Faaborg-Midtfyn håndterer komplekse hjerneskader

Stafetten: Faaborg-Midtfyn håndterer komplekse hjerneskader
Følg med over de næste uger, hvor vi på KL.dk præsenterer 10 kommunale eksempler på, hvordan kommunerne driver og udvikler det specialiserede socialområde. Første gang er vi taget til Faaborg-Midtfyn Kommune.

Borgere med en senhjerneskade, der resulterer i problemskabende adfærd, kan være vanskelige at håndtere.

Borgernes problemstillinger og diagnoser gør nemlig, at de har vanskeligt ved at fungere i sociale sammenhænge. Samtidig er deres problemer meget komplekse og kan være forskellige fra borger til borger, ligesom borgerne heller ikke nødvendigvis selv er bevidste omkring deres problemer.

Kommunens størrelse ikke afgørende
Botilbuddet Solskrænten i Faaborg-Midtfyn Kommune er et eksempel på, hvordan kommunestørrelse ikke er afgørende i forhold til at håndtere komplekse problemstillinger på hjerneskadeområdet.

Botilbuddet har siden 2004 specialiseret sig i at give tilbud til borgere med en senhjerneskade. Solskrænten består af en boenhed for voksne med sindslidelse med plads til 22 beboere.

Desuden har man haft så stor succes med skærmede enheder til senhjerneskadede, at man løbende har udvidet kapaciteten siden 2007. I dag er der således tre skærmede enheder med plads til 17 beboere med senhjerneskade, mens der kun var fire pladser til at starte med.

Personalet arbejder ud fra en neuropædagogisk tankegang, hvor det er afgø-rende at skabe overblik, struktur samt tilgængelighed.

Hver enkelt borger er derfor tilknyttet et team bestående af både sygefagligt og pædagogisk personale. Derudover har Solskrænten en hjerneskadefaglig konsulent ansat, som løbende sørger for kompetenceudvikling af personalet og opfølgning på den enkelte borger. 

Samarbejder med fagpersoner
Derudover samarbejdes der med en række forskellige fagpersoner, blandt andet kommunens egne ergoterapeuter og fysioterapeuter samt en psykiater.

Du kan læse mere om erfaringerne med at drive særforanstaltninger for personer med problemskabende adfærd på www.kl.dk/saerforanstaltninger

Læs med på tirsdag, hvor vi tager til Lemvig Kommune, der skræddersyer tilbud til borgere med demens og hjerneskader.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes