Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

11.09.12 13:50

Stafetten: Akutophold i Vejle skaber trygge rammer

Stafetten: Akutophold i Vejle skaber trygge rammer
I disse uger præsenterer vi på KL.dk 10 kommunale eksempler på, hvordan kommunerne driver og udvikler det specialiserede socialområde. Sidste stop er Vejle Kommune.

Claus Brandt Larsen er maniodepressiv og tidligere alkoholiker. Han fik stillet diagnosen for 10 år siden, og er efterhånden blevet bedre til at håndtere sygdommen. Men han har stadig behov for at få hjælp, når depressionen bliver særlig svær. Dette får han via et akutophold på Sukkertoppen, der er et socialpsykiatrisk center i Vejle Kommune. Her kan han i trygge rammer finde ro og få styr på sig selv og medicinen.

Da Claus blev skilt i 2000 startede en lang nedtur, der endte med, at han mistede sit job og blev konstateret maniodepressiv. Efterfølgende fulgte depression, og sideløbende med det udviklede Claus et alkoholmisbrug.

”Da jeg mistede jobbet, sagde det bang. På et tidspunkt var jeg så langt nede, at jeg måtte indlægges med leverkoma. Her var jeg nærmest i en bevidstløs tilstand og havde mistet kontrollen med min krop. Jeg kunne ingenting og skulle i den første tid gå med rollator.”

Depressionen kan tages i opløbet
I dag er Claus bedre i stand til at håndtere både sygdommen og sit alkoholforbrug. Og der ligger flere forklaringer bag. For det første har det taget lang tid at finde den rette medicinering. Derudover har han udviklet en bedre forståelse for, hvordan sygdommen udvikler sig. Det har været altafgørende for, at hans humør og psykiske udsving er blevet stabiliseret.

”Når jeg mærker, at symptomerne er ved at være for slemme, så kan jeg i dag ringe til Sukkertoppen i Vejle og få et ophold. Jeg skal væk fra min lejlighed og min rødvin og har brug for et sted, hvor jeg får ro på og noget ordentligt at spise.”

Ville sikkert skulle indlægges
Siden akuttilbuddet blev etableret i Vejle Kommune i 2009, har Claus benyttet sig af muligheden for akutophold cirka ti gange. For det meste har det været korte ophold af omkring tre dage, men enkelte gange har det været nødvendigt at forlænge opholdet. Claus er ikke i tvivl om betydningen af den hjælp, han har fået af Vejle kommune.

”Det, at jeg kan få et akutophold, betyder, at mine depressioner er relativt kortvarige. Hvis jeg sad derhjemme, ville der gå længere tid, før jeg blev reguleret i medicinen. Så ville jeg få det dårligere og dårligere, indtil nogen opdagede det. Måske først ved en indlæggelse på psykiatrisk afdeling.”

Se også

Samtidig mener Claus, at akutopholdene har sparet ham for de hårde afrusninger med antabus, som han tidligere har været nødt til at gennemgå.

En videreudvikling fra amtets tid
Benjamin Rygg er afdelingsleder på Sukkertoppen. Han fortæller, at akuttilbuddet er en videreudvikling af et tilbud, der blev iværksat under Vejle Amt, der var langt fremme i forhold til psykiatriudviklingen. Siden har kommunen løbende arbejdet meget med at udvikle og kvalitetssikre tilbuddet, samt få det tænkt ind i en smidig BUM model.

Selvom det kan være svært at dokumentere den direkte effekt af tilbuddet, er Benjamin Rygg ikke i tvivl om, at akuttilbud vil vinde frem i andre kommuner. Han udtaler:

”Vores erfaring er, at akuttilbud er gavnlige på en række områder. For det første er der ikke tvivl om, at akuttilbuddet gør, at en gruppe borgere kan blive boende i egen bolig i længere tid. Dette kan blandt andet ses ved, at Vejle Kommune har relativt få botilbud pr. borger. Samtidig har det en forebyggende effekt i forhold til psykiatriske indlæggelser, hvor akutopholdet virker som en aflastning af det øvrige psykiatriske system.”

Tidligere indlæg i stafetten:
Vi har samlet alle de 10 gode eksempler her

Læs også artiklen om Aalborg Kommune, der arbejder med inklusion og velfærdsteknologi for at gøre borgere med autisme bedre i stand til at klare sig i samfundet.

Se også

Læs også artiklen om Holstebro Kommunes mobile team for borgere, hvis adfærd er så vanskelig, at de knap nok kan bo i botilbud.

Læs også artiklen om Aalborg Kommune, der overvejer at oprette et tilbud til udviklingshæmmede med misbrug.

Læs også artiklen om Herning Kommunes bofællesskab til folk med Huntingtons Chorea, som er ét af kun tre i landet. Ud over eget tilbud, underviser bofællesskabet også personale fra andre kommuner og deler viden gennem VISO.

Læs også artiklen om kommunikationscentret i Hillerød Kommune, der har formået at øge produktiviteten med en tredjedel samtidig med, at der er stor tilfredshed og meget få klager.  

Læs også artiklen om Odense, Fredericia og Aarhus kommuner, der sikrer at borgere med dobbeltdiagnoser kan få den nødvendige hjælp et enkelt sted.

Læs også artiklen om, hvordan flere kommuner i Region Sjælland samarbejder om hjælpen til hjerneskadede borgere.

Læs også artiklen om Lemvig Kommunes skræddersyede løsninger til borgere med demens og hjerneskader.

Læs også artiklen om Faaborg-Midtfyn Kommunes botilbud Solskrænten, som håndterer komplekse problemstillinger på hjerneskadeområdet.

 

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes