Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

21.08.12 11:03

Stafetten: Kommuner sikrer hjælp til borgere med dobbeltdiagnose

Stafetten: Kommuner sikrer hjælp til borgere med dobbeltdiagnose

Foto: Colourbox.com

I disse uger præsenterer vi på KL.dk 10 kommunale eksempler på, hvordan kommunerne driver og udvikler det specialiserede socialområde. Denne gang besøger vi bl.a. Odense Kommune.

Borgere med mere end én problematik har før måttet pendle mellem kommunale og regionale behandlingstilbud. Men nu sikrer flere kommuner, at de kan få den nødvendige hjælp et enkelt sted.

Se også

Det er i sig selv svært at skulle slås med et stofmisbrug og en psykisk lidelse på en og samme tid. Det er samtidig blevet besværliggjort, fordi det ofte har været nødvendigt for borgeren at jonglere med forskellige behandlingstilbud på samme tid – både i kommunalt, regionalt og privat regi.

Det er samtidig en kendt problemstilling, at psykisk syge med misbrug afvises i hospitalspsykiatrien, fordi de først vil modtage dem, når de er afruset – og de kommunale tilbud om misbrugsbehandling har vanskeligt ved at håndtere målgruppen, fordi de er psykisk ustabile.

Kommuner tænker nyt
Disse udfordringer har fået flere kommuner til at tage teten og tænke nyt.

Se også

I Odense har man således det specialiserede tilbud Vista Balboa. Det er et rehabiliterings- og behandlingstilbud til borgere med en dobbeldiagnose.

Det særlige ved netop Vista Balboa er, at behandlingen for sindslidelse og stofmisbrug er samlet i samme hus. Men den tværfaglige kompetence bliver ikke kun inden for Vista Balboas fire vægge. Vista Balboas personale kommer nemlig også hjem til borgerne eller ned på gaden og hjælper borgerne der, hvor de befinder sig.

Det kan lade sig gøre, fordi Odense Kommune har fået delegeret kompetencen til at løse lægelige behandlingsopgaver til misbrugere og til personer med behandlingsdomme.

Succes i Aarhus og Fredericia
Også i Aarhus Kommune har man haft et projekt i perioden 2006 til 2009, der havde fokus på misbrugere med psykiske problemer. Projektets formål var at yde en kvalificeret psykiatrisk udredning af ikke udredte og diagnosticerede misbrugere.

Projektet var en succes og betød, at en hårdt belastet gruppe af misbrugere modtog behandling for en psykisk lidelse. Størstedelen af misbrugerne op-evede derfor ved projektets afslutning et øget psykisk velvære, hvilket samtidig hjalp 43 procent af dem til også at komme ud af deres misbrug.

Fredericia Kommunes misbrugscenter, som også er VISO-leverandør på området, har ligeledes en række gode erfaringer med at tilbyde udredning og behandling af dobbeltbelastede misbrugere.

Læs med på torsdag, hvor vi tager til kommunikationscentret i Hillerød Kommune, der har formået at øge produktiviteten med en tredjedel, samtidig med at der er stor tilfredshed og meget få klager.

Tidligere indlæg i stafetten:
Læs også artiklen om, hvordan flere kommuner i Region Sjælland samarbejder om hjælpen til hjerneskadede borgere.

Læs også artiklen om Lemvig Kommunes skræddersyede løsninger til borgere med demens og hjerneskader.

Se også

Læs også artiklen om Faaborg-Midtfyn Kommunes botilbud Solskrænten, som håndterer komplekse problemstillinger på hjerneskadeområdet.

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes