Indhold

16.02.12 14:08

OPP – Prøv det!

OPP – Prøv det!
Offentlige private partnerskaber kan i visse tilfælde være med til at effektivisere den offentlige sektor. Desværre bliver det sjældent afprøvet, fordi der er gået ideologisk skyttegravskrig i sagen, skriver KL's formand Jan Trøjborg i et debatindlæg bragt i Nyhedsmagasinet fra Gjensidige/Kommuneforsikring.

Af Jan Trøjborg, formand for KL

OPP (Offentligt Privat Partnerskab) nævnes ofte som en model, der kan være med til at effektivisere den offentlige sektor. Idéen er, at større investeringer, fx de kommende sygehuse, moderne skoler m.m. med fordel kan håndteres i et partnerskab mellem den offentlige og den private sektor. Både den tidligere regering og den nuværende regering så gerne en øget anvendelse af OPP. OPP er desværre noget man mere snakker om, end noget man afprøver.

Det synes jeg er synd. Den offentlige sektor har ikke mange penge at rutte med i disse år. Det skærper behovet for at være åbne over for andre løsninger, der kan fremme konkurrencen om at bruge de offentlige penge mest effektivt. Problemet er imidlertid, at der er gået ideologisk skyttegravskrig i sagen. Og i skyttegravskrige rykker man sjældent ret meget fra sine fastlåste positioner.

På den ene side er der modstanderne, der mener at OPP står for Offentlige Penge til de Private. På den anden side er der dem, der mener, at den private sektor altid er bedre end den offentlige sektor. De hævder, at det offentlige kan spare mange mia. kroner årligt ved at lade den private sektor komme ind over. Med Poul Schlüters ord: Ideologi er noget bras.

Der er faldgruber, hvis man begiver sig ind i OPP konstruktioner for at tilføre kommunekassen en masse penge. Det så vi i den hedengangne Farum Kommune, hvor man stadig døjer med efterveerne af en økonomisk eventyrpolitik. Man skal i det hele taget være varsom med at lade likviditesmæssige overvejelser spille en rolle. Internationale långivere står i disse år på spring til at yde lån til den offentlige sektor i Danmark til en meget lav rente, som det private slet ikke kan konkurrere med.

Nogen kan måske se et selvstændigt formål i at undgå offentlig gældsætning og dermed nemmere overholde ØMU-kravene. Men det har karakter af et prokuratorfif af den slags, der har bragt flere Middelhavslande på afgrundens rand. 30 årige aftaler med den private sektor er jo ikke bedre end 30 årige lån, tværtimod. Derfor skal man i stedet rette kikkerten mod konstruktioner, hvor det offentlige fortsat skaffer pengene, men det private klarer løsningen.  

Det der skal bære OPP er nemlig, at der måske kan skabes mere innovative og undertiden mere effektive løsninger, hvis der er private med ved bordet. Prøv det!  

 ************************************************************

Artiklen har været bragt i den seneste udgave af Nyhedsmagasinet fra Gjensidige/Kommuneforsikring.

Se også