Indhold

12.09.12 10:24

Ulrik Wilbek: Kom i form og bliv en bedre leder

Ulrik Wilbek: Kom i form og bliv en bedre leder
Hvad gør det ved en at være i form, og kan man bruge det i ledelse? Ja, siger herrelandstræner i håndbold, Ulrik Wilbek.

Han har haft masser af succes i sit professionelle liv. OL-guld, EM- og VM-titler, og han er netop blevet udnævnt til sportschef i Dansk Håndbold Forbund.

Ulrik Wilbek - der også er tidligere byrådsmedlem i Viborg - gæstede KL’s Ledertræf, hvor han delte ud af erfaringer fra sit håndboldliv og den bog om ledelse, han er i gang med at skrive. 

De fleste kender nok til, at man burde dyrke motion dagligt, men man undskylder sig med, at det tager lang tid, og man kan altid undskylde sig med, at man har travlt. Men man bliver utilpas, hvis man ikke laver et eller andet.

Det hjælper lidt, hvis man får noget frisk luft, går en tur eller spiller golf, men hvis man for alvor skal styrke sine ressourcer, så skal man ordentligt i gang, mener Ulrik Wilbek: 

”Det giver alt sammen energi øverst oppe. Jeg har et helt andet overskud og opmærksomhedsgrad privat og på arbejdet. Det giver engagement, hvilket er vigtigt, når man skal kunne performe. Også over for medarbejderne,” sagde han. 

Skader ødelægger alt
Når motionen er vigtig, så har det store konsekvenser, hvis man bliver forhindret i at dyrke det. Skader kan ødelægge meget. Ikke kun for professionelle håndboldspillere, men også for en landstræner, som skal lede og fordele:

”Dem, jeg træner, bliver hæmmet i deres karriere, når de får en skade, men det gælder også for mig selv. I marts blev min akillessene revet halvvejes over, da jeg spillede badminton. Det gav mig fem måneders pause, og jeg må indrømme, at det gjorde alle de dårlige ting ved mig. Jeg blev irritabel, havde mindre overskud og bulede ud på maven”, sagde Ulrik Wilbek. 

Det var først under OL i London, at han begyndte at træne igen. Han mener ikke, at der var en sammenhæng mellem sit manglende overskud og det, nogle ville kalde en OL-fiasko for håndboldherrerne, men det hjalp ikke i forberedelserne til OL, sagde han. 

Om at finde motivationen igen
Det er medarbejderen selv, som skal finde sin motivation. Lederen kan med sit indre drive inspirere, sætte struktur, men ikke motivere.

Ulrik Wilbek fik for nylig brug for sit indre drive, da han oplevede den største skuffelse i sit håndboldliv ved OL i London, hvor Danmark overraskende tabte i kvartfinalen mod Sverige.

Efter den skuffelse lukkede Ulrik Wilbek sig nærmest inde i 14 dage. Han brugte kun sine tætte personlige relationer, og tænkte på alt andet end håndbold. Fx skrev han på et tidspunkt følgende til en nær ven: ”Jeg hader håndbold”.

Efter de 14 dage, hvor han efter eget udsagn var nede i et hul, fandt han det indre drive frem. Fra pludselig at have succes i bundter kom usikkerheden. Tvivlen om egne evner og metoder. Men tvivlen er faktisk sund, mener Ulrik Wilbek:

”Tryghed og sikkerhed gør, at man gør det samme og glemmer at udvikle. Jeg glæder mig faktisk til, at vi skal ind og bryde en masse mønstre og vaner med landsholdet frem mod VM i Spanien til januar. Det giver en masse nye mål".

Skuffelsen i London har altså givet ham motivation frem mod de sidste slutrunder, inden han stopper som landstræner i 2014. 

Se alle artikler i temaet