Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

03.05.12 14:44

Udlændinge søges

Udlændinge søges
Danmark har brug for mere udenlandsk arbejdskraft, men det kræver både et fokus på deres sociale liv og et samarbejde mellem kommuner, virksomheder og borgere. Sådan lød nogle af budskaberne på konferencen ”Det Globale Danmark”.

Når snakken falder på ting, der er galt med Danmark, er vejret med dets kulde og regn ofte et kritikpunkt. Men ikke i går.

Se også

Solen skinnede fra en skyfri himmel over Saxo Banks hovedkvarter i Hellerup, da Kronprinsesse Mary ankom og blev modtaget ved indgangen. Med både høj sol og royale til stede kunne det ligne en reklame for at trække turister til Danmark, og det var heller ikke helt ved siden af.

For inde i hovedkvarteret var fokus på, hvordan vi i Danmark kunne tiltrække udlændinge. Ikke som turister, men som den højtuddannede arbejdskraft, som talerne på konference lod forstå, at Danmark havde brug for. 

Konferencen ”Det Globale Danmark” blev afholdt af KL i samarbejde med Consortium for Global Talent. Budskabet på konferencen var klart: det kræver en indsats, hvis vi skal kunne holde på de kloge hoveder.

Se også

”Udlændingene er klar til at engagere sig i kommunernes aktiviteter i form af lokalpolitik, sport og biblioteker. Men der er brug for en fremstrakt hånd,” sagde Tine Horwitz, CEO for Consortium for Global Talent.

Kommunerne danner rammerne
Velfærdssamfundet blev af KL’s formand Jan Trøjborg (S) og Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup (S) fremhævet som en af Danmarks styrker i den internationale konkurrence om de højtuddannede.

”Vi skal værne om vores velfærd, ændre vores tankegang og retorik, og alle tage et ansvar for, at udlændingene bliver taget godt imod,” sagde Karen Hækkerup.

Se også

Kommunernes rolle i at fastholde udenlandsk arbejdskraft blev flere gange fremhævet.

Blandt de ting, der kan forbedres, er mange lavpraktiske ting, fx at der mangler informationsmateriale på engelsk i kommunerne. Ifølge Jan Trøjborg er det kun omkring halvdelen af kommunerne, som har en hjemmeside på engelsk.

Udlændinge skal have et liv efter fyraften
Flere af talerne på konferencen fortalte, at det største problem for udlændingene er at falde til i Danmark og skabe et socialt netværk. De forskellige talere havde alle løsninger med, der kunne hjælpe udlændingene til at blive en del af det danske samfund.

Talerne var mange, og løsningerne var endnu flere. En buddy-ordning, hvor udlændingene hver især bliver tilknyttet en dansk medarbejder som ”ven”.  Fribilletter fra kommunen til kulturelle aktiviteter. At udlændige kan få hjælp i borgerservice, selvom de er kommet til at møde op  i nabokommunens borgerservice. Pandekager på rådhuset.

En af gengangerne var, at foreningslivet skulle fungere som indgangen til de sociale netværk.

Det er også grunden til, at Aarhus satser hårdt på at blive europæisk kulturhovedstad i 2017, forklarede rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Marc Perera Christensen (K).

Se også

”Nogen vil sige, at det er overflødigt i krisetider, og at man bør vente, til der er råd. Men kultur er ikke kun for sjov, det er et aktiv i konkurrencen om udenlandsk arbejdskraft,” sagde Marc Perera Christensen.

Vi skal ikke hugge hinandens udlændinge
”Målet om at være en international by er på højde med god velfærd,” sagde Lyngby-Taarbæks borgmester Søren P. Rasmussen (V) under en paneldebat senere på dagen.

Søren P. Rasmussen nævnte, at han selv havde boet i Chicago, hvor der er væsentlige flere indbyggere end i Danmark. Når Danmark er mindre end en enkelt by i USA, er det hæmmende, hvis en række mindre byer i Danmark er i konkurrence med hinanden.

”Så jeg er ligeglad med, om udlændingene bosætter sig i Lyngby-Taarbæk, København eller Aarhus,” sagde Søren P. Rasmussen.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes