Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

13.07.12 10:41

Teletaxaer virker i Varde

Teletaxaer virker i Varde
Varde Kommune haft succes med at udskifte dele af den kollektive buskørsel med teletaxier. Nu er håbet at få det udbredt til nabokommunerne, og den første kommune er allerede klar.

Tomme busser der triller rundt ude på landet er skidt for miljøet og hårdt ved kommunernes pengekasse.

Så da Varde Kommune i 2009 nytænkte hele kommunens kørselsområde fik det selvfølgelig også betydning for den kollektive trafik. En del af løsningen blev, at de tomme busser fik kniven og erstattet med Flextur for lejlighedsvis rejsende.

Kommunen valgte at fjerne buskørslen i weekenderne og styrke den på skoledage, hvor den primært er henvendt til skoleelever. Resultatet er, at der er kommet flere passagerer i busserne.

”I stedet for busser til kommunens borgere i weekenderne indsatte vi teletaxaer, hvor en borger skal ringe en time eller halvanden inden afgang for at blive fragtet fra a til b. Det betyder, at borgerne skal acceptere, at de kan risikere at skulle køre en omvej, hvis en taxa skal have flere borgere med,” fortæller Preben Olesen (V), formand for udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.

Se også

Vil have nabokommunerne med
Oprindeligt lagde kommunen ud med en pris på syv kroner per kørt kilometer, men for et års tiden siden kom prisen ned på tre en halv krone per kilometer, når man kører i tidsrummet fra kl. 8-16.

”Så nu er det utroligt attraktivt, og vi kan se, at borgerne langsomt begynder at tage den nye mulighed til sig,” fortæller Preben Olesen.

Erfaringen fra kommunen er dog, at de unge er hurtigere til at vende sig til det nye system med teletaxaer end de ældre, som stadig i tænker i afgangstider og busplaner.

Se også

Varde var blandt de første kommuner til at benytte teletaxierne, og flere kommuner arbejder på lignende løsninger.

Varde ser gerne, at nabokommuner, som Ringkøbing-Skjern og Billund, vil tilslutte sig ordningen, så det bliver muligt for Varde Kommunes borgere at køre uden for kommunen i teletaxa. Og allerede nu, har Esbjerg meldt tilbage, at kommunen gerne vil være med, så det bliver muligt for borgerne at krydse kommunegrænsen i en teletaxa.

Beslutningen kræver politisk mod
Varde Kommune har været klar over, at det at skifte busserne ud med teletaxier kræver en tilvænning fra alle sider.

”For at sådan noget kan gennemføres, skal politikerne i hele byrådet være enige. Derfor har jeg gjort det, at vi i udvalget har holdt tre temamøder med hele byrådet for at få det her på plads. Både for at informere men også for at få det drøftet med alle byrådets partier. Det er meget vigtigt, at byrådet har ejerskab til det, før man træffer så store beslutninger,” siger Preben Olesen.

I Varde blev resultatet, at samtlige byrådets medlemmer sagde god for ordningen. Men derudover kræver det politisk mod at gennemføre beslutninger som denne.

”Det er vigtigt, at man som politiker tør tage den dialog og bagefter får det kommunikeret rigtigt ud til borgerne. Det har selvfølgelig altid en modningstid, inden borgerne tager det til sig. Og den kan vare mere end et eller to år,” siger Preben Olesen.

Se også

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes