Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

31.05.12 09:35

Succes med at gøre sindslidende til herrer i eget liv

Succes med at gøre sindslidende til herrer i eget liv
Se alle artikler i temaet
Mange kommuner arbejder med egenomsorg i lokalområdet over for sindslidende. Og hvis den rette støtte finder sted, så lykkes det de sindslidende at mestre deres eget liv på en anden måde, end hvis de var på en institution.

”Hvis jeg ikke havde mit arbejde, ville jeg ikke vide, hvad jeg skulle gøre ved mig selv. Det betyder alt for mig, at nogen kan se mine evner og har brug for mig. Bor man på et bosted, sker det alt for let, at man ikke rykker sig ud af stedet. Man bor der i ti år og kommer aldrig uden for porten.”

Sådan siger 58-årige Lars Pedersen til Ritzau. Han er et af de mennesker, som det ved hjælp af ”recovery” og egenomsorg i lokalområdet i Gladsaxe Kommune er lykkes med at bo i egen lejlighed og arbejde ti timer om ugen i et job med løntilskud til trods for lang indlæggelse med angst.

Lars Pedersen er ansat til at passe telefonen og regnskaberne i værestedet Carlshuse, som er Gladsaxe Kommunes tilbud i dagtimerne til psykisk syge. Her får han støtte af pædagoguddannede kontaktpersoner. Kontaktpersonerne på stedet hjælper fx de sindslidende med at genetablere kontakten med familie og venner eller med at turde forlade lejligheden for at tage bussen til værestedet.

Også gevinst for kommunen
Ifølge Gladsaxe Kommune er det ikke alene en gevinst for borgeren, at de flyttes væk fra institutionerne. Kommunen sparer samtidig penge, hvilket er nødvendigt i en tid, hvor flere får en psykiatrisk diagnose.

”Af hensyn til økonomikassen skal der ske en forandring, og vi har samtidig tillid til, at borgerne med støtte fra kommunen kan udvikle sig til at blive herrer i deres eget liv. I dag er psykisk sygdom noget andet end tidligere, fordi behandlingsmetoderne bedres og medicinen har færre bivirkninger,” siger Elinor Kyhnauv, afdelingschef for psykiatri og handicap i Gladsaxe Kommune, til Ritzau.

Sammen med Gladsaxe er Høje Taastrup, Aarhus, Vejle, Herning, Lyngby-Taarbæk, Ishøj og Fredensborg nogle af de kommuner, der er længst fremme med hensyn til at lade psykisk syge flytte i eget hjem.

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes