Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

27.06.12 16:18

Stor geografisk forskel i kommunalt fravær

Stor geografisk forskel i kommunalt fravær
Kommunalt ansatte i Østdanmark har et større sygefravær, end de kommunalt ansatte i Vestdanmark har.

Sjællandske kommuner får mindre arbejdstid ud af deres ansatte. Det viser nye tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor (FLD). Ser man på sygefraværet hos de kommunalt ansatte delt op efter de fem regioner, er billedet nemlig klart.

Se også

Mens kommunerne i Region Hovedstaden og i Region Sjælland har et sygefravær målt i dagsværk per medarbejder på henholdsvis 13,5 dage og 13,1 dage, så er tallene markant anderledes i resten af landet. Således har alle de tre vestlige regioners kommunalt ansatte sygefraværsgennemsnit på cirka 12 dages dagsværk.

Kan skyldes kulturelle forskelle
Anvendt KommunalForskning, AKF har ikke specifikt forsket i årsagerne til de geografiske forskelle, men programchef Kurt Houlberg er dog villig til at give et bud.

”Forskelle i personalesammensætningen kan betyde noget, men der kan også lægge en kulturel forklaring bag. I Jylland er man muligvis mindre tilbøjelig til at gå til læge og dermed også få diagnoser på eventuelle sygdomme, man bærer rundt på. Man er i det hele taget måske mindre tilbøjelig til at definere sig selv som værende syg. Det gælder også på det psykosomatiske område, hvor man fx også går mindre til psykolog i Vestdanmark,” vurderer han.

Se også

Men også kulturen i hovedstadsområdet kan spille ind, mener Kurt Houlberg.

”En anden mulig forklaring på forskellen kan være, at man i hovedstadsområdet måske lever et liv, hvor tempoet i fritiden er højere. Det giver et højere pres på dagligdagen og dermed også en større risiko for at blive syg,” afslutter han og understreger, at det er hans egne bud på forklaringerne bag tallene.

 

Nord-jylland

Midt-jylland

Syd-danmark

Sjælland

Hoved-staden

Sygefravær for kommunerne fordelt på regioner

12,0

11,9

12,1

13,1

13,5

I forhold til kommunerne samlet

-0,6

-0,7

-0,5

+0,5

+0,9

Mål: Dagsværk pr. fuldtidsmedarbejder

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes