Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

19.07.12 09:25

Stigning i udbud giver billigere kommunale løsninger

Stigning i udbud giver billigere kommunale løsninger

Foto: Colourbox.com

Flere udbud i første halvdel af 2012 har været med til at sikre større effektivitet og færre omkostninger for kommunerne. Det mener både KL og Dansk Erhverv.

Flere og flere offentlige opgaver kommer i udbud. Det viser nye tal fra Udbudsvagten. Mens der i andet halvår af 2011 blev gennemført 3.256 offentlige udbud, steg antallet til 3.626 i første halvår af 2012. Det svarer til en stigning på 11 procent, og er det højeste antal udbud nogensinde.

Se også

Den udvikling glæder Dansk Erhverv.

”Det går den rigtige vej. Flere udbud betyder mere konkurrence, og det er godt for effektiviteten i den offentlige sektor. Vi anser den markante stigning i antallet af udbud for at være en positiv tilkendegivelse fra det offentlige, som tydeligvis kan se værdien af at bringe opgaver i åben konkurrence,” siger Jakob Scharff, chef for offentlig-privat samarbejde i Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Stigning ikke overraskende for KL
Hos KL er man ikke overrasket over stigningen i antallet af udbud.

”Kommunerne bruger jo i stigende grad konkurrenceudsættelse til at få den bedste og billigste løsning. Så stigningen er i høj grad et udtryk for, at det offentlige og herunder kommunerne ser udbud som et middel til effektivisering og på den konto også har høstet gode, økonomiske, kvalitative og innovative effekter. Det gælder, uanset om den individuelle opgave er endt med en udlicitering, eller man har bevaret opgaven in-house,” siger chef for udbudsportalen.dk i KL, Rikke Thorlund Haahr.

Dansk Erhverv bekymret for fremtiden
Hos Dansk Erhverv er man dog bekymret for, at udviklingen ikke vil fortsætte. Regeringen har nemlig fremlagt et lovforslag, der vil betyde, at færre opgaver på især velfærdsområdet kommer i konkurrence. En kommune vil fx fremover kunne tildele en kontrakt direkte til en privat leverandør uden konkurrence på velfærdsopgaver, hvis man vurderer, at der ikke er en udenlandsk interesse.

Men de fremtidige lempelser i kravene til udbud vil give kommunerne mulighed for endnu større omkostningseffektiviseringer i fremtiden, mener KL.

”De lempelser, som er i sigte som følge af økonomiaftalen, betyder, at kommunerne ikke længere er forpligtede til at udbyde opgaver på nogle af de områder, hvor udbud typisk har været meningsløst. Det gælder fx enkeltanbringelser på det specialiserede socialområde, hvor reglerne hidtil har været ude af trit med de faktiske forhold,” siger Rikke Thorlund Haahr.

Mere effektiv konkurrence
Derfor vil det ifølge hende også give kommunerne bedre mulighed for at fokusere på at lave udbud på de områder, hvor det giver bedst mening. Desuden giver det sandsynligvis mulighed for at lave konkurrence på mere effektive måder end egentlige udbud - fx ved at indhente tilbud fra et mindre antal leverandører eller indgå i forhandlinger.

”KL forventer øget brug af kommunal konkurrenceudsættelse i de kommende år. Især hvis der fortsat bliver smidigere regler,” siger Rikke Thorlund Haahr.

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes