Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

18.07.12 11:04

Stafetten: Unges engagement vækkes ikke på en eftermiddag

Stafetten: Unges engagement vækkes ikke på en eftermiddag
Når der ikke er noget på spil, daler engagementet. Der er brug for en værdidebat, hvis flere unge skal ind i politik, siger Esben Lunde Larsen (V). Følg KL's sommerstafet om unge, politik og demokrati.

Sommeren over sætter KL.dk fokus på unge, politik og demokrati. I den forbindelse bringer vi ti interviews med yngre byrådsmedlemmer, som bl.a. fortæller, hvorfor de gik ind i politik og giver deres bud på, hvordan vi får flere unge engageret i lokalpolitik.

Se også

Tredje deltager i stafetten er Esben Lunde Larsen, byrådsmedlem og viceborgmester i Ringkøbing-Skjern og folketingsmedlem for Venstre.

Hvorfor gik du ind i politik?
”Jeg gik ganske enkelt ind i politik, fordi jeg altid har været interesseret i at kunne påvirke det danske samfund. Jeg har, siden jeg var helt ung, været engageret i bl.a. elevråd og som frivillig i forskellige foreninger. Den politiske vej blev lagt efter et praktikophold i Folketinget i 10. klasse hos det daværende venstremedlem Hanne Severinsen. Her fik jeg for alvor øjnene op for de muligheder, der ligger i det politiske, for at forandre samfundet.”

Hvorfor er det fedt at være politisk engageret?
”Det at have lov til at tænke tanker om, hvor samfundet skal bevæge sig hen og at omsætte tankerne til konkret politik - det er alle tiders. Og så er det en rigtig spændende proces hele tiden at være i dialog med både politiske med- og modstandere og samtidig også de folk, der udgør samfundet.”

Se også

Hvad er dit bud på, hvordan vi får flere unge engageret i lokalpolitik?
”Det er ikke noget, man gør over en eftermiddag, og smarte tiltag virker ikke. Vi har brug for et langt, sejt værdimæssigt træk, hvor den yngre generation får øjnene op for og får skabt en bevidsthed omkring vigtigheden af politik. Vi som politikere har en opgave i at gå foran i fx de ungdomspolitiske bevægelser, i gadekampagner o.l., og civilsamfundet og forældrene har en opgave i at sørge for, at børnene lærer at tage et ansvar.”

Hvad skal der til for at få flere unge til at bruge deres stemmeret?
”I dag tager for mange en badebillet til et samfund, der holder hånden under dem, hvor der ingen udfordringer er, og hvor man ikke skal kæmpe for sin ret til fx ytringsfrihed. Når der ikke er noget på spil, daler engagementet også. Også her er det derfor nødvendigt med en værdidebat, der kan skabe en bevidsthed hos de unge om nødvendigheden af at tage et ansvar.”

Nævn en sag, hvor du som ung politiker har gjort en forskel.
”I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi fået et særligt fokus på viden og uddannelse. Vi har oprettet et vidensudvalg med mig som formand, hvor dagsordenen er at skabe flere uddannelses- og vidensmæssige tiltag. Nu har vi fx fokus på ph.d.-området, på oprettelse af uddannelsestilbud, og vi har afsat flere millioner kroner til dagsordenen. Fordi jeg er tættere på at kunne huske min egen skolegang, så er det også et område, der ligger mig mere på sinde end nogle af de andre i byrådet, som måske koncentrerer sig mere om landbrug og arbejdsmarkedet.”

Næste deltager i stafetten er Camilla Schwalbe, formand for DSU og byrådsmedlem af Tårnby Kommune.

Tidligere deltagere i stafetten er:

Carl Christian Ebbensen (DF), medlem af Københavns Borgerrepræsentation - læs hans indlæg her

Se også

Johannes Lundsfryd Jensen (S), formand for teknik og miljøudvalget i Middelfart Kommune - læs hans indlæg her

Se også

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes