Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

30.07.12 12:30

Spejderlejr resulterer i konkrete anbefalinger

Spejderlejr resulterer i konkrete anbefalinger

Foto: Anders Kongsted

Et kommunalt topmøde på Spejdernes Lejr i Holstebro mundede ud i konkrete anbefalinger til landets kommunalpolitikere for at fremme frivillighedskulturen i kommunerne.

På Spejdernes Lejr i Holstebro var repræsentanter fra 56 af landets 98 kommuner i sidste uge samlet til kommunalt topmøde. Målet var at finde nye måder at fremme forpligtende fællesskaber på.

Se også

Resultatet af "topmødet" er fem konkrete anbefalinger til landets kommuner:

  • Deltagelse i sociale fællesskaber, der skabes i de frivillige foreninger, må ikke være afhængigt af indkomst. Kommunerne skal, fx via fripas-ordninger, sørge for, at de økonomisk svageste familier kan få betalt kontingent for deres børn
  • Kommunerne skal stille specialist-kompetencer til rådighed for de frivillige foreninger til at kunne rumme alle børn, fx igennem støtte fra PPR-personale
  • Kommunerne bør på en struktureret møde søge læring af de frivillige foreninger – fx ved at udnytte spejdernes erfaring i udvikling af SFO-tilbud
  • Kommunerne bør arbejde for øget inddragelse af de frivillige foreninger i diskussionen om lokalsamfundets udvikling. Kommunalpolitikerne bør invitere til paneldebatter i utraditionelle omgivelser, som fx spejderhytter, for at give alle unge større mulighed for involvering i det lokale demokrati
  • Kommunerne skal facilitere kontakt og samarbejde på tværs af organisationer og generationer – fx kan unge lære ældre at anvende mobil eller it. Dette kunne ske gennem samarbejde mellem kommunen, spejderbevægelsen og organisationer som Ældresagen.

Positiv modtagelse
Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) besøgte lejren og udtrykte opbakning til topmødets mål om at fremme de forpligtende fællesskaber:

"Danmark kan ikke fungere som det land, vi holder af, hvis vi ikke har en stærk frivillighedskultur. Vi vil gerne gøre det lettere at være frivillig, og vi skal give gode rammer for det frivillige arbejde."

Også formanden for Børne- og Ungdomsorganisationens Landssamråd, Alice Linning, hilste anbefalingerne og målet med topmødet velkommen:

Se også

"Spejderarbejdet er jo blot et af de mange betydningsfulde fritidstilbud, der er i kommunerne, som vi skal sikre gode rammer. Vi ser frem til at drøfte de gode anbefalinger med kommunalpolitikerne i de lokale samråd efter sommerferien."

Anbefalinger forpligter
Men de konkrete anbefalinger forpligter også kommunerne til at handle, understregede Holstebros borgmester H.C. Østerby (S).

"Vi skal passe på med bare at lade de gode anbefalinger blive ved snakken. Jeg er glad for topmødet, men ser endnu mere frem til at diskutere, hvad vi konkret skal gøre i Holstebro Kommune for at blive endnu bedre på dette område," siger han.

De konkrete anbefalinger bliver nu sendt til alle landets kommuner, så man lokalt kan drøfte, hvordan man fremmer frivillighedskulturen i de enkelte kommuner.

Se også

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes