Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

07.08.12 12:56

Sorø-møde skal munde ud i manifest

Sorø-møde skal munde ud i manifest
På Sorø-mødet, som er startet i dag, skal der skrives et manifest om Ny Nordisk Skole. Formand for KL’s Børne- og Kulturudvalg Jane Findahl ser frem til at få udredt en række spørgsmål.

Siden 1983 har Sorø-mødet været afholdt. Her har skolefolk, politikere, praktikere og eksperter mødtes for at debattere et skolepolitisk emne i en fri og uforpligtende debat.

Se også

I år er Ny Nordisk Skole på dagsordenen, og målet er, at de mere end 100 fremmødte skal være til at skrive et manifest for projektet Ny Nordisk Skole.

”I Norden er vi blandt verdens bedste til at skabe selvstændigt tænkende, deltagende, engagerede og kritisk reflekterende børn og unge. Vi skal bruge og være stolte af det, vi er gode til. Samtidig er der behov for at tænke i nye baner. Vi skal se på dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser med friske – og kritiske – øjne for, at vi kan tilbyde vores børn og unge endnu bedre børne- og uddannelsestilbud,” siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), som søsatte Ny Nordisk Skole og som har inviteret til Sorø.

Savner svar
En af de mere end 100 personer, som deltager, er formand for KL’s Børne- og Kulturudvalg Jane Findahl (SF).  Hun har store forventninger til Sorø-mødet og ser frem til at få udredt en række spørgsmål.

”Når jeg har læst manifestet for Ny Nordisk Skole, undrer jeg mig over nogle ting. Fx, at der ikke tænkes i ledelse og i politisk ledelse. I det hele taget synes jeg, at det er lidt underligt, at der ikke tænkes i ressourceforbrug, i ledelsesansvar og effektivitet. For det er jo noget af det, der i høj grad er på dagsordenen i den politiske debat om folkeskolen – i hvert fald når hverdagen starter. Men det kan godt være, det ligger implicit og er noget, der kan tilføjes,” siger Jane Findahl.

Hun mener, det er svært at være uenig i det oprindelige manifest for Ny Nordisk Skole, og at det næppe provokerer nogen. Men hun savner et svar på, hvem det det nye manifest skal være henvendt til.

”Jeg er også optaget af at få fuldstændig klarlagt, hvem modtageren af de her dogmer er. Er det lærerne og pædagogerne, er det eleverne, lederne eller den politiske ledelse? Det er selvfølgelig interessant at få at vide.”

Håber på oplæg til reformer
Jane Findahl håber, at manifestet vil fungere som indledning til, at der skal laves reformer i folkeskolen til efteråret.

Hun fremhæver blandt andet målrettet ledelse som en vigtig del af de kommende reformer. Ligeledes at man tænker langt mere digitalt, ikke kun for folkeskoleeleverne, men for alle 0- til 18-årige. Samtidig ser hun gerne, at  man kigger på overbygningen i folkeskolen for at forhindre, at unge dropper ud af ungdomsuddannelserne.

”Mange af tingene kan man allerede nu godt gøre i kommunerne. Og det her manifest, alt efter hvem det er henvendt til, kan godt bruges til inspiration til, at nogen går i gang med arbejdet med skoleudvikling,” siger Jane Findahl.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes