Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

26.10.12 07:26

Socialt snyd for milliarder

Socialt snyd for milliarder
Snyd og sløset sagsbehandling med sociale ydelser koster årligt staten 2,5 milliarder kroner. KL efterlyser mulighed for at sammenkøre flere oplysninger.

En ny rapport fra Deloitte viser, at staten hvert år mister i omegnen af 2,5 milliarder kroner på socialt bedrageri og forkert sagsbehandling i kommunerne.

”Samfundet skal tydeligt vise, at vi ikke accepterer socialt bedrageri. Derfor skal vi få sat en effektiv stopper for uberettigede udbetalinger i det hele taget, hvad enten de skyldes bevidst snyd hos borgerne eller fejl fra myndighedernes side”, siger socialminister Karen Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

Hun vil nu nedsætte en tværministeriel arbejdsgruppe med deltagelse af KL og Udbetaling Danmark, der frem mod næste sommer skal finde svar på, hvordan man mest effektivt kan nedbringe antallet af fejludbetalinger og snyd ved udbetaling af ydelser til borgerne.

Samkørsel af oplysninger
I KL erkender cheføkonom Jan Olsen, at udbetalingen af sociale ydelser kan gøres mere korrekt. Ifølge Deloitte-rapporten skyldes knap halvdelen af sagerne om uberettigede udbetalinger fejl i sagsbehandlingen, mens resten skyldes socialt snyd.

”Vi har i flere år bedt staten om at få mulighed for at sammenkøre flere oplysninger, end vi har i dag, men vi venter stadig på, at der sker noget. Nogle steder mangler vi lovhjemmel, og andre steder er der behov for regelforenkling”, siger Jan Olsen til Berlingske.

Venstres kommunalordfører Jacob Jensen siger, at han foretrækker central samkøring af oplysninger frem for det, han betegner som kommunalt dyneløfteri, hvor kommunale medarbejdere ligger uden for folks hæk og tjekker, om de f.eks. bor, hvor de har oplyst.

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes