Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

24.10.12 08:54

Skolepraktik er næsten lige så godt som almindelig praktik

Skolepraktik er næsten lige så godt som almindelig praktik

Foto: Colourbox.com

Unge i skolepraktik klarer sig næsten lige så godt som dem, der får en praktikplads. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut.

Danmarks Evalueringsinstitut har i en analyse kigget på, hvilken forskel der er på elever fra erhvervsskoler, der er i skolepraktik og elever, som får en praktikplads. Der er blevet set på forskelle både i forhold til karakterer og jobmuligheder.

Se også

Resultaterne viser, at forskellen er beskeden. Især når elever tilbringer under 30 procent af deres samlede uddannelsestid i skolepraktik. 30 procent er faktisk den gennemsnitlige tid som landets erhvervsskoleelever tilbringer i skolepraktik.     

Jobmulighederne er næsten de samme
Skolepraktikeleverne har ikke helt samme muligheder for at finde et job efter skolen, som elever der er i praktik i en virksomhed. Forskellen er dog lille, især hvis eleverne har tilbragt mindre end 30 pct. af praktiktiden i skolepraktik.

Elektrikere, murere og tandklinikassistenter, der har været i skolepraktik, har praktisk taget lige så nemt ved at finde job som elever, der har været i praktik i en virksomhed hele deres praktiktid. Den største forskel er hos bygningsmalere. Her har elever med skolepraktik en ledighedsgrad, der er 4,4 procentpoint højere.

Hvis uddannelsestiden i skolepraktik er større end 30 pct., bliver forskellen dog større. Den største forskel i ledighedsgrad mellem de to grupper er igen for bygningsmalerne, hvor den ligger på 10 procentpoint. På uddannelserne til elektriker og tømrer har det ingen betydning for tilknytning til arbejdsmarkedet, uanset hvor lang tid eleverne har været i skolepraktik.

Karaktererne er næsten det samme
På elektriker- og tømreruddannelsen er karaktererne de samme hos de to målegrupper, mens skolepraktikelever får et halvt karakterpoint mindre på de andre erhvervsuddannelser.

Forskellen bliver imidlertid større, når skolepraktiktiden stiger til over 30 procent af den samlede uddannelsestid. I snit bliver det på 0,7 karakterpoint. Dog er der stadig ingen forskel på elektriker- og tømreruddannelsen.

Se også

Resultaterne viser, at forskellen er der. Men den er lille, mener en af folkene bag undersøgelsen:

”Jo længere tid i skolepraktik, des sværere er det generelt for skolepraktikelever at finde job. En forklaring er, at eleven ikke bliver socialiseret til at være på en arbejdsplads, hvis ikke de har været i praktik på en rigtig virksomhed, og det er vigtigt for en arbejdsgiver. Virksomhederne kan også være skeptiske over for, om skolepraktikeleverne kan det samme fagligt som elever, der har været på en virksomhed. Men som vores analyse viser, er skolepraktik langtfra altid ensbetydende med et lavere fagligt niveau,” siger specialkonsulent Bo Söderberg, der har været med til at gennemføre evalueringen.

62.326 personer afsluttede en erhvervsuddannelse i perioden 2006-2009. I alt var 6604 af de færdiguddannede i skolepraktik (11 pct.).

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes