Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

07.03.12 14:30

Ændret den 08.03.12

Nyvalgt formand: Samarbejde på tværs er nøglen til fælles succes med digitalisering

Allan Bager, It-chef, Odense Kommune

“God it-arkitektur i kommunerne er en holdindsats. Vi når kun vores mål om god og sammenhængende it i kommunerne, når vi står sammen og deltager aktivt i arbejdet. Vi spiller nu på en helt ny spilleplade, og hvis vi gør det sammen, så bliver det os selv, der kan sætte rammerne. Den væsentligste drivkraft er det engagement, som vi allerede har oplevet fra de kommuner, der deltager i netværket”.

Formand for It-Arkitekturrådet og it-chef i Odense Kommmune, Allan BagerKommunernes It-Arkitekturråd har valgt Allan Bager som formand i den første formandsperiode frem til marts 2013. Noget af det første, som Allan vil gøre i sin nye rolle, er at sende en tak til alle de kommunale it-arkitekter, som har været med til at forberede rådets 1. ordinære og konstituerende møde:

Se også

“Vi kan se, at der er gjort en virkelig stor indsats af mange, for at vi kan stå der, hvor vi er i dag. Det er vigtigt, at vi fortsat kan regne med den indsats. Det er forholdsvis nyt i kommunerne, at vi selv tager ansvaret for vores it-landskab på den måde, som vi gør nu. Vi er ved at opbygge en ny kompetence, og vi kan se på indsatsen, at vi allerede er rigtig godt på vej”.

Allan Bager er til daglig digitaliseringschef i Odense Kommune. Her har hans erfaring været, at holdinsats, også på tværs af faggrupper og forvaltninger, er en stor del af vejen til realisering af gevinster med it-arkitekturstyring i Odense Kommune.  I Odense startede de lokalt med it-arkitekturstyring i det små for 6 år siden:

“Vi startede med at køre forsigtigt frem i første gear, hvor første skridt var at beslutte os for at lave arkitekturarbejde og have et overordnet mål for, hvordan vores systemer skulle hænge sammen på den lange bane”, fortæller Allan Bager. “Næste skridt var at begynde at stille arkitekturkrav. Det gav kun værdi, fordi vi på tværs af forvaltninger var enige om, at når Odense Kommune køber it, så stiller vi de samme krav til arkitekturen hver gang”.

Se også

Et tværgående overblik over kommunens it-landskab gav ny indsigt i kommunens digitale behov: “Vi kunne se, at der manglede nogle tværgående komponenter i it-landskabet, f.eks. en komponent, der indeholder en beskrivelse af Odense Kommunes organisation og de personer, der er i den. Det betyder, at brugerne kun skal vedligeholde disse oplysninger ét sted, og så henter de forskellige it-systemer informationerne der”.

Samtidig opstod der på tværs af kommuner og KL m.fl. idéen om, at hvis det offentlige i fællesskab stiller de samme krav til leverandørerne, så kan vi påvirke markedet meget stærkere. Dialogen udmøntede sig i etableringen af det tværoffentlige OIO-standardiseringsarbejde. Allan Bager ser dette arbejde som et vigtigt fundament for de kommende års digitalisering:

“Jeg er meget optaget af, at vi bevarer momentum i det fællesoffentlige standardiseringsarbejde. Det kan godt være, at OIO-standarder lyder teknisk og langt væk fra det daglige digitale behov, men det er de standarder, der er nøglen til, at vi kan få systemerne til at snakke sammen – og dermed nøglen til, at vi i kommunen kan bruge tid på at servicere borgere i stedet for eksempelvis at genindtaste data. Stopper vi det arbejde, sætter vi vores digitalisering i bakgear”.

Se også

Allan Bager er ikke i tvivl om, at det er en kerneopgave at få styr på it-arkitekturen, hvis vi skal have succes med de kommende års fælleskommunale og fællesoffentlige digitalisering:

“Det er en opgave, vi kan og skal løse, men det er opgave, som vi kun kan løse sammen. Ingen dansk kommune er stor nok til at selv at lave de nødvendige investeringer i fremtidens digitale infrastruktur, og vi skal have staten og regionerne med. I det daglige er der rigtig mange opgaver, som vi løser sammen for de samme borgere – vi skal også løse vores opgave med digitalisering sammen”.

“Det er med en vis ærefrygt, at vi nu må påtage os opgaven med at få it-systemer til flere hundrede tusinde kommunale brugere til at hænge bedre sammen. Vi SKAL lykkes med det, for alternativet er næsten ikke til at holde ud at tænke på”.

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes