Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

23.07.12 10:52

S-borgmestre i fare forudser kommunalforskere

S-borgmestre i fare forudser kommunalforskere

Foto: Colourbox.com

Kommunalforskere forudser, at mange af de nuværende 49 socialdemokratiske borgmestre vil miste posten ved næste kommunalvalg i 2013.

Den lave S-tilslutning i folketingsmeningsmålingerne får nu kommunalforskere til at forudse problemer for landets mange S-borgmestre.

Se også

Ved kommunalvalget i 2009 fik S og SF tilsammen 45 procent af stemmerne, hvilket svarede nogenlunde til deres landspolitiske snit.

Lige nu står partierne i flere meningsmålinger til sammenlagt omkring 26 procent. Selv hvis landspolitikken kun slår halvt igennem, tegner tilbagegangen massiv.

Derudover viser en gennemgang af kommunerne foretaget af Politiken Research, at 17 S-borgmestre i dag sidder med det snævrest mulige flertal. Typisk skiller kun et enkelt mandat blokkene.

Se også

En masse småkatastrofer
”Det landspolitiske resultat ved kommunalvalget bliver en katastrofe for S og SF. Og det må nødvendigvis også slå igennem i en masse småkatastrofer rundt omkring,” siger professor og kommunalforsker Poul Erik Mouritzen fra SDU til Politiken.

Han bakkes op af lektor og kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole.

”Socialdemokraterne - og SF - kommer til at gå fra et kæmpe succesvalg til et kæmpestort fiaskovalg. Selv hvis det på landsplan går frem for dem fra nu af, vil de få et stort tab i antallet af borgmesterposter ,” siger han til Politiken.

Se også

Delte reaktioner hos S-borgmestre
S-borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt deler kommunalforskernes frygt for en negativ påvirkning af de landspolitiske trends.

”Landspolitik påvirker kommunernes politik. Det gør det altid, fordi nogle mennesker bliver så skuffede over det, der sker, at de siger - så er det slut med at stemme på Socialdemokraterne. Den del af stemmerne er formentlig tabt - i hvert fald indtil man får genvundet tilliden. Politik handler om tillid, og derfor slår det så hårdt igennem kommunalt, når der sker noget på landsplan,” siger han til Ritzau.

Hos hans partifælle og kollega i Struer, Niels Viggo Lynghøj er der dog mere optimisme at spore.

Se også

”Når vælgerne skal tage stilling til, hvem der skal stå i spidsen for kommunen , så er det ikke så meget det landspolitiske, de lader sig påvirke af. De ser, hvad der er sket i deres kommune , og så vurderer de, om de er tilfredse med den ledelse, der er i kommunen,” siger han til Ritzau.

Derfor er han ikke imponeret over kommunalforskernes forudsigelse

”Det er da en flot forudsigelse. Men det, synes jeg, er fuldstændig umuligt at sige noget om på nuværende tidspunkt. Der er jo ikke valg nu,” siger han.

Se også

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes