Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

29.08.12 11:09

Politikere ved ikke, hvad de stemmer om

Politikere ved ikke, hvad de stemmer om
Hver fjerde byrådspolitiker har truffet beslutninger uden at have forstået sagsfremstillingen, viser en ny undersøgelse fra Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

I en undersøgelse lavet af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner erklærer hvert femte byrådsmedlem sig uenig eller helt uenig i, at sproget i dagsordenerne er let at læse, mens hver fjerde har truffet beslutninger i byrådssalen uden reelt at have forstået sagsfremstillingen.

”Teksterne er skrevet af akademikere til akademikere. Og der har almindelige mennesker som mig, der er gået ud af tiende klasse, ikke en levende chance for at følge med,” siger byrådsmedlem i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF) til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Et demokratisk problem
Forskningschef i samfundsvidenskab og kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, siger til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at det er et stort demokratisk problem, hvis opgaven som politiker bliver for vanskelig for en for stor del af befolkningen.

I Aarhus Kommune har man valgt at sende embedsværket på skrivekursus for at gøre stoffet lettere tilgængeligt for politikerne.

KL underviser i bedre dagsordener
KL er også opmærksom på problemet omkring dagsordenerne, men seniorkonsulent i KL Thomas Holt Christensen fortæller til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at det ikke nødvendigvis kun handler om svære ord og lange sætninger.

”Det er selvfølgelig vigtigt at skrive enkelt og læsevenligt, men det er ikke kun et spørgsmål om sprogligt håndværk. En dagsorden skal være et godt beslutningsgrundlag for politikerne. Det kræver, at embedsmændene argumenterer og tydeligt belyser konsekvenserne af valg og fravalg i byrådsdagsordenerne,” forklarer Thomas Holt Christensen.

Han er en del af det rejsehold under KL Kommunikation, der rådgiver kommuner om intern og ekstern kommunikation. Han fortæller, at man oplever en stigende efterspørgsel på kurser om bedre dagsordener.

”I vores undervisning fokuser vi på, hvad der er det politisk interessante i en sag, og hvad der er nødvendig viden for at kunne træffe en politisk beslutning. Samtidig med, at vi også underviser i den sproglige formidling. Den stigende efterspørgsel er også grunden til, at vi til KL’s Kommunikationsdøgn i november afholder en workshop om bedre politiske dagsordener,” siger Thomas Holt Christensen.

Læs mere i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes