Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

16.08.12 13:12

Plejehjem får fast læge tilknyttet

Plejehjem får fast læge tilknyttet

Foto: Colourbox.com

Fem kommuner går i gang med et forsøg med plejehjemslæger. Det sker efter kritik af medicinfejl og genindlæggelser.

På få år er antallet af fejl med medicinering på landets plejehjem fordoblet, samtidig med at hver femte ældre, medicinske patient indlægges akut. Social- og Integrationsministeriet og Sundhedsministeriet vil nu komme problemet til livs med et forsøg med plejehjemslæger. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I et toårigt projekt vil otte plejehjem i fem kommuner få besøg af en plejehjemslæge, der skal bese de ældre som en almindelige læge og samtidig vejlede personalet om eksempelvis medicinering.

"Vi ved fra blandt andet embedslægernes tilsyn med plejecentrene, at der på nogle områder er rum for forbedring. Projektet skal gøre os klogere på, om et tættere samarbejde mellem en bestemt praktiserende læge, som har sin faste gang på plejecentret, kan medvirke til forbedre de ældres sundhed og forebygge behov for sygehusindlæggelse," siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) til Kristeligt Dagblad.

Personale tør ikke tage ansvar
Idéen med plejehjemslæger stammer oprindeligt fra Ældre Sagen.

"Et af problemerne er, at der er for mange genindlæggelser, fordi plejehjemspersonalet ikke tør tage ansvar. Det kan en fast tilknyttet læge, som kender personalet og de ældre, være med til at rette op på," siger konsulent Margrethe Kähler fra Ældre Sagen til Kristeligt Dagblad.

I Dansk Geriatrisk Selskab er man ikke begejstret for forslaget.

"Det er fint at få analyseret fordele og ulemper ved en plejehjemslæge. Men hvis man på baggrund af forsøget fratager beboerne muligheden for at fastholde deres egen læge, vil det være uheldigt. Lægen har i mange tilfælde kendt de ældre og deres familie gennem mange år. Det system må vi ikke give køb på," siger Søren Jakobsen, som er formand for Dansk Geriatrisk Selskab og overlæge på Svendborg Sygehus, til Kristeligt Dagblad.

Han mener, at man i stedet for en plejehjemslæge, bør styrke samarbejdet med beboernes egne familielæger.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes