Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

05.10.12 13:18

Overlæge: Hjerneskadecentre er ikke bedre end kommunerne

Overlæge: Hjerneskadecentre er ikke bedre end kommunerne
Specialiserede hjerneskadecentre kan ikke påberåbe sig, at de mestrer behandlinger med effekt, som ikke kan formidles i kommunalt regi, lyder det fra speciallæge i neurologi.

I et debatindlæg i Politiken skriver Tom Skyhøj Olsen, som er speciallæge i neurologi, overlæge og Dr. Med., at opfattelsen af, at specialiserede hjernecentre skulle kunne noget, som kommuner ikke kan, er galt afmarcheret.

Se også

Tom Skyhøj Olsen skriver, at der i offentligheden og blandt journalister er et indtryk af, at de specialiserede tilbud kan noget, kommunerne ikke kan. Men det er ifølge Tom Skyhøj Olsen forkert.

”Der er næppe nogen tvivl om, at hjerneskadecentrene, af et godt hjerte, mener, at de gør det bedre end kommunerne, men man kan vel heller ikke helt lukke øjnene for, at hjerneskadecentrenes problem er langt mere jordnært,” skriver Tom Skyhøj Olsen med henvisning til, at centrene mister indtægter, når kommuner hjemtager opgaver.

Ingen beviselig effekt
Ifølge Tom Skyhøj Olsen er al den tilgængelige evidensbaseret viden om behandlingers effekt samlet i det, der kaldes Cochrane Librabry.

Se også

Ifølge denne, er der ingen bevist effekt af genoptræning af hukommelse efter en hjerneskade og heller ingen beviselig effekt af genoptræning af kognitive vanskeligheder.

Ifølge Cochrane Library er der desuden ingen forskel på, om genoptræningen af tale og sprog foregår med en pårørende eller en talepædagog.

”Med andre ord, specialiserede hjerneskadecentre har ikke baggrund for at påberåbe sig, at de mestrer behandlinger med effekt, som ikke kan formidles i kommunalt regi. Sagen er jo den, at kognitiv genoptræning stadig udgør et kulsort kapitel, eftersom forsøg på behandling indtil videre ikke har haft en effekt, der er synlig for det menneskelige øje,” skriver Tom Skyhøj Olsen.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes