Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

16.07.12 10:58

Over halvdelen af kommunerne har indsatser mod alkohol

Over halvdelen af kommunerne har indsatser mod alkohol
Mere end halvdelen af landets kommuner har en alkoholpolitisk handleplan. Det viser en rundspørge, Politiken har foretaget.

Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne haft ansvaret for den sundhedsforebyggende indsats. Et af de områder, der kræver kommunernes forebyggende indsats, er alkoholområdet.

Alkoholmisbrug er nemlig et samfundsmæssigt problem, der blandt andet er medskyldig i 28.000 hospitalsindlæggelser årligt. Samtidig koster problemer med alkoholmisbrug ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen kommunerne årlige merudgifter på 3,1 milliarder kroner. Og netop de store kommunale merudgifter bør være et incitament for kommunerne, mener sundhedsminister Astrid Krag (SF):

”Når så mange danskere har et skadeligt forbrug med enorme omkostninger til blandt andet sygedagpenge, har kommunerne også selv en væsentlig interesse i at gøre mere,” siger hun til Politiken

For at imødegå problemstillingen har over halvdelen af kommunerne nu en alkoholpolitisk handleplan, der indeholder konkrete forslag til, hvordan alkoholindtaget blandt kommunens borgere kan begrænses. Helt konkret svarer 54,5 procent af kommunerne i Politikens rundspørge, at de har en alkoholpolitisk handlingsplan, mens hele 75 procent svarer, at de har rådgivnings- og støtteindsatser målrettet mod alkohol-storforbrugere.

Se også

God start
Hos KL mener konsulent Nina Gath, at tallene viser, at kommunerne er kommet godt fra start, siden de overtog ansvaret for forebyggelsesindsatsen på alkoholområdet. Området har dog ifølge hende nogle forebyggelsesmæssige ret unikke udfordringer.

”Alkohol er et svært område at arbejde med i forhold til tobak og rygning, fordi alkohol er så integreret i den danske kultur,” forklarer hun til Politiken.

Mere ensartet kommunal indsats i fremtiden
Hun påpeger, at der i de kommende år vil komme mere ensrettede sundhedsforebyggende indsatser rundt omkring i landet som resultat af Sundhedsstyrelsens netop offentliggjorte forebyggelsespakker, der indeholder anbefalinger til de kommunale indsatser på blandt andet alkoholområdet.

Se også

”Den vej igennem vil alle kommuner komme med og på sigt kunne tilbyde stort set de samme grundlæggende indsatser. Det vil være et væsentligt bidrag til arbejdet med at forbedre danskernes sundhedstilstand,” siger Nina Gath.

Hun henviser desuden til, at KL allerede har opfordret kommunerne til at foretage en kritisk gennemgang af deres forebyggelsesindsatser på blandt andet alkoholområdet med Sundhedsstyrelsens anbefalinger i tankerne.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes