Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

25.10.12 13:27

Ny struktur for statsforvaltningerne i sigte

Ny struktur for statsforvaltningerne i sigte
Bedre sagsbehandling, nemmere og dyrere skilsmisse samt en slankeøvelse. Det er hovedessensen af regeringens forslag til en ny struktur for landets statsforvaltninger, der er fremlagt i dag.

”Vi har fundet en samlet holdbar løsning for statsforvaltningerne, hvor vi har lagt vægt på større retssikkerhed for borgerne og større faglighed i de nye specialiserede enheder. Der er retssikkerhed for borgerne i, at de får den samme sagsbehandling, uanset hvor i landet de bor, og at reglerne bliver mere enkle, så systemet bliver mere gennemskueligt for borgerne.”

Sådan lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), som i dag har fremlagt regeringens forslag til en ny struktur i statsforvaltningerne.

Ny struktur samler og specialiserer
Ministeren understreger, at situationen for de fem statsforvaltninger har været uholdbar, blandt andet for borgerne, fordi de har skullet finde sig i lange og forskellige sagsbehandlingstider. Fx tager det i dag 39 uger at få en sag behandlet ved beskæftigelsesankenævnet i én region og 10 uger i en anden region. Men situationen har også været uholdbar for statsforvaltningernes medarbejdere, fordi de siden 2009 har levet med midlertidige bevillinger.

Den nye struktur betyder blandt andet, at opgaver der ikke kræver direkte borgerkontakt, bliver samlet og specialiseret. Ud over en fælles administration i Aabenraa, bliver der et fælles call center på Bornholm, en fælles journaliseringsenhed i Ringkøbing, byggesager skal fremover varetages i Nykøbing Falster, bidragssager i Ringkøbing og det kommunale tilsyn i København.

Regeringens forslag, der skal indgå i forhandlingerne om finansloven, betyder også, at statsforvaltningerne skal indstille sig på en slankeøvelse. Regeringen vil nemlig indtil den nye struktur er indfaset i 2016 skære i antallet af årsværk fra knap 700 til 600.

Skilsmisse uden separation
Forslaget får også betydning for ægtepar, der gerne vil skilles, da der lægges op til, at ægtepar fremover kan blive skilt uden først at skulle separeres, som man skal i dag. Dog bliver det også dyrere, da gebyret reguleres fra 500 til 900 kroner.

Regeringens støtteparti lægger vægt på, at det bliver nemmere at blive skilt:

”Regeringens udspil indeholder flere fornuftige forenklinger – særligt positivt er det, at man fremover skal kunne blive skilt uden en forudgående separation. De nuværende regler på dette område er udtryk for et helt urimeligt formynderi,” siger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen til Ritzau.

Yderligere materiale

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes