Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

11.07.12 15:00

Nationalpark kommer snigende nedefra

Nationalpark kommer snigende nedefra
Flere nationalparkplaner er gået i vasken som følge af lokal modstand, hvilket også skete med Roskilde Fjord Nationalpark for snart ti år siden. Men ved at starte forfra helt fra bunden er parken igen kommet på tale – og denne gang med fuld lokal opbakning.

Tilbage i 2003 blev Roskilde Fjord Nationalpark udpeget som en af ti nationalparker, men projektet løb ud i sandet på trods af, at der endnu ikke var gennemført konkrete planer for parken.

”Det var den traditionelle modstand fra landbrugets side, og når der ikke var den opbakning, så faldt det til jorden,” siger formand for styregruppen for Nationalparkprojekt Roskilde-Lejre og tidligere Venstre-borgmester i Lejre, Flemming Jensen, som dengang var borgmester i den daværende Bramsnæs Kommune og en del af styregruppen for projektet.

Herefter valgte borgmestrene dog at tage idéen om en national park op igen og arbejde videre med den som et græsrodsprojekt. Resultatet er, at der i dag er fuld opbakning til projektet.

”Jeg tror, forklaringen er, at det dengang var et statsligt initiativ fra den daværende miljøminister. Så skiftede det til, at det var borgmestrene, der var initiativtagere, hvilket jo er meget tættere på borgerne. Det gav en anden tillid, en anden dialog og en anden interesse. Vi kunne bedre organisere os nedefra, sådan så lodsejere og så videre følte, at de var på lige fod.”

Sådan siger projektchef for Skjoldungelandet og Nationalparkprojekt Roskilde-Lejre Poul Bjerager Christiansen, som var med til at tage initiativ til projektet efter afslaget i 2003.

For meget historie og for lidt natur
En ny ansøgning blev sendt i 2005, men det blev heller ikke i denne omgang, at Roskilde og Lejre fik en nationalpark.

”Jeg tror, at vi dengang overbetonede de historiske værdier i landskabet, hvilket gav et indtryk af, vi var mere kulturhistorie, end vi var natur, og det passer på ingen måde. Vi fremhævede det bare som en særlig værdi, og det skulle vi måske ikke have gjort, da Folketinget havde mere fokus på naturværdier. Og derfor taler vi om vores naturværdier nu,” siger Poul Bjerager Christensen.

Han nævner, at nationalparkens styrke er, at det er den eneste fjord-nationalpark i Danmark, og at området har Danmarks største landskabsfredning med megen hengemt skov og natur.

Gryden skal holdes i kog
Efter afslaget besluttede man at fortsætte med projektet, og navnet Skjoldungelandet blev taget i brug.

”Hvis der ikke er fokus på og aktiviteter omkring projektet, så dør det.  Gryden skal holdes i kog i lokalområdet, så man stadig har en opbakning. Det lykkedes så at få en bevilling fra arbejdsmarkedets feriefond,” fortæller Flemming Jensen.

Bevillingen var i størrelsesordenen ni millioner kroner og blev blandt andet brugt til en række projektet, som skulle synliggøre idéen om en nationalpark. Eksempelvis renovering af å-forløb, rydninger af overdrev og en Skjoldunge-sti.

Derudover blev der sendt et 68-siders magasin ud til de 61.000 husstande i de to kommuner, hvilket var med til at øge den lokale opbakning. (Magasinet kan læses her)

Samtidig var det vigtigt at få landbruget med. Og resultatet er, at der i dag ikke er nogen landmænd, der har ønsket at stå uden for projektet. Til gengæld er der landmænd i andre kommuner, som gerne ville være med.

Se også

”Vi har hele tiden understreget,at projektet må og skal ikke gå ud over landbruget, for det er også en del af kulturen,” fortæller Flemming Jensen.

Minister: Interessant projekt
Efter at både borgere og landmænd var med på ideen, sendte kommunerne en ny ansøgning. Miljøministeren meddelte dog i begyndelsen af dette år, at projektet så meget interessant ud, især på grund af opbakningen lokalt.

Ministeren meddelte dog også, at tiden dog ikke var til flere nationalparker, men at hun ville orientere forligskredsen om forslaget om nationalpark Roskilde-Lejre i den videre proces om de to parker, der endnu ikke er oprettet.

”Vi havde jo håbet at blive nationalpark, men vi vidste godt, at vi lå lige i kanten. Men derfor giver vi ikke op, for vi synes, vi har en unik beliggenhed,” siger Flemming Jensen, der dog opfatter svaret fra ministeren positivt.

Afgørelse til efteråret
Efter at Nationalpark Skjern Å ikke kunne lade sig gøre på grund af modstand fra lodsejere, ser det ud til at Nationalpark Kongernes Nordsjælland kan lide samme skæbne og derved – måske – gøre plads til, at Skjoldungelandet kan blive nationalpark.

Afgørelsen om Kongernes Nordsjælland kommer til efteråret, og Poul Bjerager Christensen regner derfor med afgørelse for Skjoldungelandet efter dette.

Se også

Selvom Kongernes Nordsjælland skulle blive til virkelighed, tror Flemming Jensen stadig godt, at Skjoldungelandet kan blive nationalpark.

”Så har vi jo stadig en, der er faldet med Skjern Å, så vi håber på, at vi stadig kan blive nationalpark. Men det bliver sværere,” siger Flemming Jensen, som ikke er i tvivl om, at en nationalpark vil hjælpe med at brande kommunen både over for turister, men især over for potentielle tilflyttere, som skal skabe vækst.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes