Indhold

11.09.12 12:33

Kommunale ledere i den varme stol

Kommunale ledere i den varme stol
DR's populære radio- og tv-vært Mads Steffensen var her til formiddag flyttet til Kolding for at løse dilemmaer fra det kommunale landskab på KL’s Ledertræf.

Suzanne Bjerrehus og Søren Pind var for en stund skiftet ud, da der skulle løses dilemmaer for kommunale ledere. Hvad gør man fx, hvis man opdager, at en medarbejder har ekstreme politiske holdninger? Eller hvor meget skal man involvere sig i sine medarbejderes privatliv?

Det var nogle af de dilemmaer, der var sendt ind af deltagerne på KL’s Ledertræf, og som den populære radio- og tv-vært Mads Steffensen udsatte fire offentlige ledere for, da de kom i den varme stol, eller rettere den varme sofa, her til formiddag.

Vicedirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Jonatan Schloss, skoleleder Lise Egholm fra Rådmandsgadeskolen på Nørrebro i København, kommunaldirektør Bjarne Pedersen, Helsingør, og KL-direktør Sine Sunesen var de udvalgte. 

Den svære samtale
Det første dilemma omhandlede en nyansat medarbejder i en børnehave med mange børn af anden etnisk baggrund, som var medlem af en gruppe på den yderste højrefløj og havde rabiate politiske holdninger.

Tre ud af fire i panelet mente godt, man kunne bede om en samtale med medarbejderen, hvor man diskuterede problemet. Men det ville KL-direktør Sine Sunesen ikke gøre:

”Man har ret til at være medlem af organisationer, så længe de er lovlige. Det kan godt være, at nogen vil kalde det jurasnak, men så længe det ikke influerer på hans arbejde, ser jeg ingen grund til at gribe ind,” lød det fra Sine Sunesen.

Skoleleder Lise Egholm var uenig:

”De holdninger er uforenelige med min arbejdsplads. Vi har som kommunal institution ret til at kræve fælles fodslag. Jeg vil tage en samtale, som sikkert bliver en heftig en af slagsen, og som sikkert ender med, at han siger op,” sagde hun.

Daglig drift eller uddannelse
Et klassisk dilemma kom også på dagsordnen. Forpligtelsen over for den daglige drift i forhold til ønsket om at tage på videreuddannelse, så lederen kan udvikle sine lederegenskaber. Spørgsmålet, der var stillet af en centerchef i Nordjylland, gav et ret entydigt svar fra panelet: 

”Man svigter sig selv og sine medarbejdere, hvis man ikke kommer afsted. Kom ud og få vendt nogle ting med andre ledere. Jeg tror, at der er mange, der oplever, at deres udbrændthed skyldes manglende inspiration,” sagde Sine Sunesen. 

Kommunaldirektør Bjarne Pedersen var enig:

”Hvis hun tror, det sejler, når hun tager afsted, så er problemet, at hun tror det. Problemet er ikke at tage afsted. Man bliver nødt til at stole på, at ens medarbejdere kan selv”, sagde Bjarne Pedersen.

Den personlige grænse
En institutionsleder fra Lolland havde et andet dilemma. Hun var i tvivl om, hvor grænsen gik mellem at være kollega og leder. På den ene side at være tilgængelig, hvis personalet har personlige problemer, men på den anden side at være i stand til at træffe beslutninger og bevare medarbejdernes respekt.

Jonatan Schloss var enig i, at det var en gråzone. Det handlede meget om, hvilken faggruppe man snakkede om. I hans verden var der fx kæmpe forskel på lægerne og sygeplejerskerne:

”Når jeg taler med afdelingssygeplejersker, så har de styr på alt om deres medarbejdere. Affærer, børn osv. De ledende overlæger ved til gengæld intet personligt om hinanden. De fortæller heller ikke noget om dem selv til mig. Jeg mener, at du som leder skal udgøre en autoriet og kun interessere dig for medarbejdernes privatliv, hvis det har inflydelse på dit arbejde”.

Skoleleder Lise Egholm var igen klar i mælet:

”Jeg ved alt om mine medarbejdere, men jeg synes, at der skal sættes en grænse, så du stadig kan være professionel. Jeg er gået med til, at nogle medarbejdere er gået ned i tid i en periode, men mange af de kvindelige problemer, jeg hører om, er til at brække sig over. Få dig dog et liv, søster småkage!”  

Se alle artikler i temaet