Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

26.09.12 12:07

Lærerne skal bruge mere tid med eleverne

Lærerne skal bruge mere tid med eleverne

Foto: Colourbox.com

Ved de kommende overenskomstforhandlinger er KL blandt andet klar til at se kritisk på lærernes arbejdstidsaftale. I dag underviser mindre end én procent af lærerne 25 lektioner om ugen. Det skal der laves om på.

KL har sammen med en tredjedel af landets kommuner gennemført en undersøgelse af, hvordan arbejdstiden for 14.300 lærere på 460 skoler er planlagt anvendt i skoleåret 2011-2012.

Undersøgelsen viser, at lærerne i gennemsnit underviser 653 timer om året. Fratrukket ferie, aldersreduktion og søgne helligdage betyder det, at undervisningen udgør 39,6 procent af lærernes arbejdstid.

På grund af skoleferier er arbejdet typisk fordel på 40 uger om året. I forhold til en gennemsnitlig ugenorm på 42 timer vil undervisningen på de 200 skoledage i gennemsnit udgøre 16 timer og 20 minutter om ugen – og tre timer og 16 minutter om dagen.

Der skal investeres tid i undervisning
Ifølge Danmarks Lærerforening har en typisk lærer 25 ugentlige lektioner, men KL’s undersøgelse har vist, at det er under én procent af lærerne, som rent faktisk underviser 25 lektioner.

Resten af arbejdstiden anvendes især til forberedelse, møder, teamsamarbejde, pauser, efteruddannelse, skole-hjemsamarbejde, skolebibliotek, mødevirksomhed for alle lærere med mere.

”Den helt afgørende faktor for at styrke kvaliteten i skolen er læreren. Hun er den person, der har størst betydning for børns læring. Det viser forskningen. Jo mere tid, der investeres i undervisning, dialog og feedback mellem lærere og elever, jo bedre resultater opnår eleverne,” siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg og fortsætter:

”Vi skal have skabt en debat om, hvordan vi gør det, som forskningen siger, vi bør gøre; nemlig give eleverne mest mulig tid sammen med deres lærere. Og vi skal have fjernet barrierer, som gør, at vi ikke kan udvikle skolen, så eleverne får størst udbytte. Én af barrierne er lærernes arbejdstidsaftaler.”

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes