Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

15.08.12 09:24

Kulturhovedstad 2017: Sønderborg vil være bedst for Danmark

Kulturhovedstad 2017: Sønderborg vil være bedst for Danmark
Sønderborg som Europæisk Kulturhovedstad vil give størst merværdi for hele landet, lyder det fra Sønderborgs borgmester Aase Nyegaard.

Hvis det bliver Sønderborg, der den 24. august bliver udnævnt til Europæisk Kulturhovedstad i 2017 i stedet for Aarhus, vil det ifølge borgmester Aase Nyegaard (Fælleslisten) komme hele landet til gode.

Se også

”Jeg synes faktisk, at for Danmark og for landet som sådan giver det mere merværdi at lægge det i Sønderborg, for der kommer til at ske nogle andre ting her. Aarhus kan jo lave de samme ting i overmorgen, hvis de vil. De behøver ikke være kulturhovedstad for at lave det, tænker jeg,” siger Aase Nyegaard.

Hun tror og håber, at Sønderborg vil vinde titlen, men opfatter de to byer som ligeværdige konkurrenter med to vidt forskellige projekter.

Et godt liv uden for storbyerne
Projektet i Sønderborg  bærer titlen ’Countryside Metropolis’ og skal være med til at forhindre, at de unge forlader landsdelen.

”Når vi kalder det ”Countryside Metropolis”, så er det, fordi vi beviser og siger, at man ikke behøver bo i en storby for at have et godt liv med arbejde, kultur, samvær og det liv, man vil have. At blive kulturhovedstad vil skabe en opmærksomhed, som vil være helt eminent for Sønderborg,” siger Aase Nyegaard.

Kulturhovedstad på tværs af grænsen
Hun mener, at titlen ikke kun vil komme Sønderborg, men hele regionen til gode. Aktiviteterne vil således ikke kun være begrænset til Sønderborg, der vil eksempelvis også være aktiviteter i Odense og Billund.

Kommunerne i regionen har også været flinke til at støtte Sønderborg økonomisk, ligesom byen også har fået midler fra Tyskland, blandt andet en million euro fra Flensborg.

Se også

Netop den tyske dimension er ifølge Aase Nyegaard projektets store styrke.

”Når juryen stiller krav om en europæisk dimension, så kan jeg se, at det giver mening for os. Vi kan blive det bedste bud, fordi vi har den dimension henover grænsen, og vi er vant til at arbejde sammen, uagtet om vi har en grænse, der ligger 30 kilometer herfra. Vi kan være et rigtig godt eksempel for andre områder i Europa, når man snakker om, hvordan det er, vi lever, snakker og bor sammen,” siger hun.

Nominering er en sejr i sig selv
At Sønderborg er nomineret til titlen, har ifølge Aase Nyegaard allerede gavnet byen. Kendskabet til byen er steget, der sker flere ting i byen, og byen er blevet efterspurgt til konferencer.

Et nederlag til Aarhus vil derfor ikke betyde, at indsatsen har været spildt.

”I vores ansøgning er der mere end 80 forskellige idéer til, hvad vi vil gøre, hvis vi bliver kulturhovedstad. Og bliver vi nu dem, der trækker det korteste strå, så er der sat så meget i gang hernede, skabt så mange netværk og så mange aktiviteter, at det vil fortsætte, uanset om vi vinder eller ej.  Men det vil selvfølgelig være i et andet format, og vi vil ikke kunne gøre de samme ting lige så hurtigt, som vi gerne vil,” slutter Aase Nyegaard.

Fakta

  • Europæisk Kulturhovedstad er et initiativ lanceret af EU's ministerråd i 1985.
  • En europæisk kulturhovedstad skal være en by, som har en vis kulturarv og et rigt kulturliv og som repræsenterer en europæisk bred mangfoldighed. Kulturhovedstaden skal på samme tid tiltrække et internationalt publikum og inspirere kulturbyens og landets egne borgere.
  • Siden 2000 har der som regel været mere end én kulturhovedstad hvert år. Og det kører efter rotationsprincippet, hvilke lande der skal være europæisk kulturhovedstad. I 2017 vil der foruden den danske kulturhovedstad også være en cypriotisk.
  • En jury udpeget af kulturministeren skal vælge den danske kulturhovedstad. Det sker den 24. august.
  • Frem til 2010 havde alle europæiske byer mulighed for at blive kulturhovedstad, men fra 2011 er det kun byer i EU-lande.
  • København var kulturhovedstad i 1996.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes