Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

15.08.12 09:29

Kulturhovedstad 2017: Aarhus kan tage fat om europæiske udfordringer

Kulturhovedstad 2017: Aarhus kan tage fat om europæiske udfordringer
Miljø, integration og social ulighed inden for kultur er nogle af de temaer, som Aarhus vil kunne tage op som kulturhovedstad, lyder det fra rådmand Marc Perera Christensen.

Er vi gode nok til at skabe kultur for alle i vores samfund, eller er det kun for en lille del?

Se også

Det er et af de spørgsmål, som Aarhus kan være med til at svare på, hvis titlen som Europæisk Kulturhovedstad 2017 tilfalder byen den 24. august.

”I hele Europa er der store udfordringer med at få flest muligt til at benytte sig af kulturelle tilbud og at få den opvoksende generation til at interessere sig for kunst og kultur og forstå den kulturarv og kulturtradition, de er en del af.".

"Der er alle steder i Europa diskussioner om, hvordan vi får vores nytilkomne borgere til at blive en del af vore kulturelle tradition, hvordan vi kan lære af dem, og hvordan vi får marginaliserede grupper til at blive en del af fællesskabet ved at bruge kulturen.  Det er noget af det, vi er rigtig gode til i Midtjylland, men også noget, som vi skal blive bedre til,” fortæller rådmand for Kultur- og Borgerservice Marc Perera Christensen (K).

Vil gentænke Midtjylland
Netop Midtjyllands styrker er omdrejningspunktet for titlen ”Rethink”, hvor man efter længere tids kortlægning, som har involveret mellem 8.000 og 10.000 borgere, har pejlet sig ind på, hvad der kendetegner Aarhus og Midtjylland.

”Det er den måde, vi arbejder på, den måde, vi handler på, og den måde, vi udvikler os på. Det er det, der er udgangspunktet i ’Rethink’. Det er en måde at fylde indhold i vores hverdag på og skabe nye forbindelser mellem kreative erhverv og kulturinstitutioner og simpelthen skabe oplevelser for byens borgere".

"Samtidig er det også en måde at adressere nogle af de rigtig store udfordringer inden for vores samtid inden for miljø, bæredygtighed, inklusion af socialt udsatte borgere. Hvor vi er nødt til at gentænke den måde, vi forholder os til dem på og er nødt til at gentænke kulturen” lyder det fra rådmanden.

Se også

2.200 job
En rapport lavet af COWI for Aarhus Kommune og Region Midtjylland peger på, at Aarhus ville kunne skabe 2.200 nye arbejdspladser, hvis kommunen bliver kulturhovedstad, ligesom turismen vil gavne regionen og øge omsætningen.  

”Men det handler ikke om at gøre Arhus kendt i Europa, det handler om at have en værtsby i Danmark, der kan varetage Danmark i en europæisk sammenhæng. Opgaven har været at give et bud på, hvordan byen kan varetage kongerigets interesser i en europæisk, kulturel debat.”

Derudover håber Marc Perera Christensen, at man vil få de samme afledte effekter, som da København var Europæisk Kulturhovedstad i 1996, så som en bedre formidling af museer, teatre og kulturinstitutioner og en større grad af borgerinvolvering.

Støtte fra resten af regionen
Udover at Aarhus på flere områder vil kunne nyde godt af titlen som Europæisk Kulturhovedstad 2017, vil resten af regionen også få del i glæden. Samtlige kommuner i Region Midtjylland har bidraget til kandidaturet med 100 millioner kroner samlet.

”Det er op til kommunerne selv, hvad de vil få ud af det. Aarhus laver ikke kulturelle arrangementer i Favrskov og Lemvig. I stedet er det op til den enkelte kommune at skabe aktiviteter, via penge fra en fond vi opretter, hvis vi vinder. Vi har givet en garanti for, at der som minimum vil være aktiviteter for et beløb svarende til det, de har lagt i puljen. Men er der spændende projekter, der er større end kommunens andel, så kan det godt lade sig gøre at få endnu mere ud af det,” forklarer Marc Perera Christensen.

Og selv om det skulle blive Sønderborg der løber med titlen, vil kandidaturet ikke have været forgæves for Aarhus.

Se også

”Vi har hele tiden bestræbt os på, at det arbejde, vi lægger i ansøgningen, er arbejde, vi vil kunne drage nytte af i et eller andet omfang alligevel. Det er klart. Vi har lært rigtig meget og fået et fremragende samarbejde med de andre midtjyske kommuner, regionen og erhvervslivet. Så rigtig meget vil stadig være levedygtigt efter den 24.,” slutter Marc Perera Christensen.

Fakta

  • Europæisk Kulturhovedstad er et initiativ lanceret af EU's ministerråd i 1985.
  • En europæisk kulturhovedstad skal være en by, som har en vis kulturarv og et rigt kulturliv og som repræsenterer en europæisk bred mangfoldighed. Kulturhovedstaden skal på samme tid tiltrække et internationalt publikum og inspirere kulturbyens og landets egne borgere.
  • Siden 2000 har der som regel været mere end én kulturhovedstad hvert år. Og det kører efter rotationsprincippet, hvilke lande der skal være europæisk kulturhovedstad. I 2017 vil der foruden den danske kulturhovedstad også være en cypriotisk.
  • En jury udpeget af kulturministeren skal vælge den danske kulturhovedstad. Det sker den 24. august.
  • Frem til 2010 havde alle europæiske byer mulighed for at blive kulturhovedstad, men fra 2011 er det kun byer i EU-lande.
  • København var kulturhovedstad i 1996.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes