Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

13.09.12 08:33

Kritik af hjælpen til alkoholikere

Kritik af hjælpen til alkoholikere

Foto: KL

Lægeforeningen kritiserer på baggrund af ny rapport den kommunale alkoholbehandling. Men rapporten viser klare fremskridt og dokumenterer også betydelige problemer med lægernes indsats, mener KL.

En ny rapport ”Alkoholbehandling i kommunerne 2012”, som er udarbejdet for Lægeforeningen, tegner på flere punkter et kritisk billede af alkoholbehandlingen i kommunerne. Det skriver Jyllands-Posten.

Stor forskel
Blandt kritikpunkterne i rapporten, der er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, er, at mange kommuner bruger udokumenterede metoder i behandlingen af alkoholafhængige, blandt andet kinesisk øreakupunktur, samt at kun 40 pct. af kommunerne screener de alkoholafhængige for psykiatriske lidelser.

Samtidig peger rapporten på, at der også er stor forskel på kommunernes behandlingstilbud.

”Der er en overraskende stor forskel i kvaliteten af alkoholbehandlingen ude i kommunerne. Under en tredjedel af kommunerne har en læge og psykiater ansat, og fx bruges tvivlsomme og ikke evidensbaserede metoder i behandling af abstinenser og afhængighed,” siger overlæge Ulrik Becker, som er adj. professor på Statens Institut for Folkesundhed, til Jyllands-Posten.

Klare fremskridt
Formanden for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, Anny Winther (V), er enig i, at der er plads til forbedringer i den kommunale behandlingsindsats. Men hun understreger, at der er sket klare og tydelige fremskridt, siden Lægeforeningen i 2009 fik gennemført en tilsvarende undersøgelse.

”Man har lavet handleplaner i 59 pct. af kommunerne, og 62 pct. har nu ansat sundhedsfagligt personale på dette område. Det er tegn på, at vi tager opgaven alvorligt” siger Anny Winther til Jyllands-Posten.

Samtidig går Lægeforeningen meget let hen over de stærkt problematiske resultater, undersøgelsen tegner af foreningens egne medlemmer – blandt andet, at hele 63 pct. af de privatpraktiserende læger ikke anvender den kliniske vejledning og de retningslinjer, der er udarbejdet. Og at 66 pct. af lægerne anvender medicin, der ikke har nogen dokumenteret effekt.

Ligger godt hos kommunerne
Anny Winther understreger, at alkoholbehandling er en opgave, det er naturligt at placere hos kommunerne:

”Opgaven ligger fantastisk godt hos kommunerne. Vi kan kigge både på det socialfaglige, der handler om arbejde, bolig, familie etc., og på behandlingen,” siger Anny Winther til Jyllands-Posten.

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes