Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

29.06.12 14:20

Kommunikation har givet tårnhøj social kapital

Kommunikation har givet tårnhøj social kapital
Værested ”Stedet” i Aalborg har gennem et fokus på kommunikationen gjort op med en diskussionskultur og kommer nu hurtigere frem til beslutninger. Trivslen er dermed blevet tårnhøj.

Aalborg Kommune har, som tidligere beskrevet på KL.dk, i 2012 fokus på at øge den sociale kapital, altså samarbejdet, tilliden og retfærdigheden på arbejdspladsen, og derigennem øge trivslen og nedsætte sygefraværet.

Se også

Et af de steder, hvor man har højnet den sociale kapital, er hos værestedet ”Stedet” i Aalborg Øst, hvor unge kommer og spiller bordtennis, ser film og hygger

”Vi havde en meget diskuterende kultur, men for et par år siden lavede vi projektet ”dialog frem for diskussion”, hvor vi satte fokus på at få ændret vores kommunikationsform. Vi tog udgangspunkt i, hvor fjernsynet skulle placeres i huset. Det var en ret ligegyldig diskussion, formålet var processen med at lytte til hinanden,” fortæller Henrik Rudy Dahl, der er leder af ”Stedet.”

Kommunikationen blev for pæn
Siden projektets start har der været afsat tre timer til personalemøde hver onsdag. ”Stedet” fik også indført kommunikationsansvarlige, hvor én var ansvarlig for at stoppe situationer, der løb ud af et forkert spor, og én anden styrede, at alle blev hørt. I begyndelsen havde de alle et skema liggende med punkter som ”Du tager ansvar for at blive hørt – kollegaerne tager ansvar for, at du bliver hørt,” og ”Den kommunikationsansvarlige skal gå ”de tavse” på klingen.”

Se også

”Kommunikationen blev faktisk så pæn, at vi på et tidspunkt manglede lidt glød og hjerte - men nu har vi fundet et godt lejde. Vi er kommet frem til, at det er okay at tale med maven - altså med sin personlige holdning - frem for, at du hele tiden skal komme med pædagogiske argumenter. Vi når meget hurtigere frem til en beslutning i dag,” fortæller Peter Buus, der har været ansat på ”Stedet” siden 1998.

Konstant balance
Peter Buus og Henrik Rudy Dahl beskriver begge den sociale kapital som tårnhøj og fortæller, at sygefraværet er tæt på at være ikke-eksisterende.

”Samarbejdet, tilliden og retfærdigheden på tværs er blevet så god, fordi vi har sat så meget fokus på kommunikationen. Social Kapital er en proces, der hele tiden kræver opmærksomhed, for i perioder er der plus på kontoen hos mine medarbejdere, og andre gange bliver der trukket lidt rigeligt, hvis de eksempelvis skal stå ekstra til rådighed. Vi skal hele tiden skabe balance, og det gør vi i høj grad ved at være i dialog om, hvordan vi har det, og hvad vi synes om tingene,” siger Henrik Rudy Dahl.

Yderligere materiale

Se også

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes