Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

18.07.12 10:22

Kommunernes Fair Trade-indkøb er ulovlige

Kommunernes Fair Trade-indkøb er ulovlige
Statsforvaltningen Midtjylland erklærer i en udtalelse, at kommunalt Fair Trade-indkøb er i strid med loven.

I Aarhus Kommune besluttede man for to år siden, at indkøbet af bestemte fødevarer til rådhuset skulle være en del af det såkaldte Fair Trade-koncept. Ideen bag Fair Trade er, at verdens fattige bønder sikres en højere mindstepris for deres produkter fx kaffe, the og bananer. Derfor er Fair-Trade produkter også dyrere.

”Ved at købe Fairtrade-produkter kan vi alle direkte være med til at støtte nogle af verdens fattigste bønder. Vi vil som byråd og byens største arbejdsplads gå forrest og dermed sende et meget klart signal til resten af bysamfundet om at støtte op om Fairtrade,” forklarede daværende borgmester for Aarhus Kommune Nicolai Wammen (S) dengang til JP Aarhus.

Fair Trade-indkøb var ulovlige
Men den kommunale Fair Trade-indkøbspolitik finder Statsforvaltningen Midtjylland nu ulovlig. Udtalelsen kom som svar på en klage indgivet af borger i Aarhus og pensioneret jurist Jørgen Jensen.

"Jeg finder, det er udtryk for magtfordrejning, når borgmesteren for skatteyderbetalte penge tager skridt til kommunal ulandshjælp, for det kan kun være en statsopgave eller et privat anliggende," skrev Jørgen Jensen i sin klage.

Se også

Og han var sikker på, statsforvaltningen ville give ham medhold.

”Jeg kan huske et fortilfælde med en køb dansk-kampagne, som også var ulovlig. Konklusionen var, at en kommune altid skal købe sine varer bedst og billigst og ikke må foretrække varer, der er dyrere. Derfor valgte jeg at teste beslutningen,” forklarer Jørgen Jensen til Århus Stiftstidende.

Kan få konsekvenser for andre kommuner
Men Aarhus er ikke den eneste kommune, der har gennemført en Fair Trade-indkøbspolitik. Også i København, Frederiksberg, Haderslev og på Bornholm køber man Fair Trade-produkter, og her kan statsforvaltningen i Midtjyllands afgørelse få principiel betydning.

Men i første omgang afventes det nu, om Aarhus Kommune vil klage over statsforvaltningens afgørelse.

”Netop fordi sagen er principiel, vil vi overveje at gå videre med sagen og klage til Økonomi- og Indenrigsministeriet over afgørelsen,” siger jurist og leder af byrådskontoret i Aarhus Kommune, Frederik Gammelgaard til Århus Stiftstidende.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes