Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

06.09.12 16:20

Kommunerne vil gøre det nemmere at være sund

Kommunerne vil gøre det nemmere at være sund
På Bornholm skal et nyt projekt skubbe usunde danskere mod de sunde valg. Spændende initiativ, lyder det fra KL, der opfordrer alle til at arbejde med struktureret forebyggelse.

Venskabelige puf i den rigtige retning.

Sådan kan man oversætte begrebet ’nudging’. Det har tidligere været brugt meget af erhvervslivet – fx nudges der, når slikket ligger tæt på kassen i supermarkedet.

En omvendt nudging har de nu indført i Bornholms Regionskommune, hvor seks supermarkeder i Nexø, Allinge-Sandvig og Hasle fra på mandag vil have flyttet cola, chips og andre usunde varer fra deres normale lokkende positioner midt på gulvet og ud i hjørnerne.

I stedet vil kundernes på deres vej rundt i butikken oftere støde på fristende frugt og grønt – nogle steder endda momsfrit. Det skriver Politiken.

Se også

Det har ikke virket
”I 20 år har vi prøvet at flytte folk ved lægesamtaler, helbredsundersøgelser og den slags. Det virker ikke særlig godt. Nu prøver vi i stedet at flytte ting i deres hverdag,” siger Torben Jørgensen, professor og leder af Forskningscenter for Sundhed og Forebyggelse på Glostrup Hospital, til Politiken.

Projektet hedder ’SoL’ – Sundhed og Lokalsamfund og vil også omfatte andet end nudging i supermarkeder. Fx skal der sundere mad i daginstitutioner og mere udetid i både børnehaver og skoler.

Projektet slutter i 2015, hvor målene blandt andre er, at børnefamilier spiser 15 procent mere sund mad og ser fjernsyn en halv time mindre om dagen.

Se også

Fodspor til skraldespanden
Nudging er relativt nyt i Danmark. I Købehavns Kommune har man tidligere nudget forgængere ved i samarbejde med Syddansk Universitet at male grønne fodspor, der leder hen til skraldespande. Et andet eksempel er mindre tallerkener i kantinerne.

KL finder projektet på Bornholm særdeles interessant. Både i forbindelse med KL’s udspil om Det nære sundhedsvæsen og i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker er strukturel forebyggelse, som nudging hører under, et vigtigt element.

”Vi ser masser af eksempler på kommuner, der arbejder med strukturel forebyggelse – altså at ændre rammerne for borgerne og dermed forsøge, at påvirke deres vaner og mønstre. Fx skaber kommuner flere grønne områder og parker, sætter idræt på skoleskemaet eller investerer massivt i cykelstier,” siger Nina Gath, konsulent i KL

Positive sidegevinster
Alt i alt skal den strukturelle forebyggelse medvirke til at gøre det nemmere at træffe sunde valg.

”Vi har ikke meget evidens for de individrettede forebyggelsesinitiativer, såsom vægttabskurser. Men vi ved, at struktureret forebyggelse har en effekt. Det virker at skrue på tilgængelighed og pris, så man fx gør det lettere og billigere at spise grønt,” siger Nina Gath og fortsætter:

”Kommunerne står især med en række udfordringer i forhold til indsatsen rettet mod overvægt blandt børn. Først og fremmest viser hidtidige erfaringer, at det er meget vanskeligt at opnå varige resultater. Det er derfor helt essentielt at forebygge udvikling af overvægt gennem strukturelle indsatser – såsom mad- og bevægelsespolitikker i daginstitutioner og skoler. Det har desuden den positive sidegevinst, at det skaber sunde rammer til gavn for både normalvægtige og overvægtige.”

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes