Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

02.07.12 10:26

Kommunerne har oprustet mod socialt bedrageri

Kommunerne har oprustet mod socialt bedrageri
Mere end hver anden kommune har oprettet anonyme meldetjenester til socialt bedrageri. Sidste år blev der afdækket socialt bedrageri for en kvart milliard.

Kommuner modtager en stadig større strøm af anmeldelser fra borgere, der har mistanke om socialt bedrageri. Det skriver Politiken.

Mere end hver anden kommune har lavet en ordning, hvor borgerne anonymt kan informere kommunerne, hvis de har mistanke om socialt bedrageri. Det viser en rundspørge Politiken har lavet, hvor 62 kommuner har deltaget.

Sidste år afdækkede kommuner socialt bedrageri for omkring 250 millioner kroner.

Flere anmeldelser
Den mest udbredte form for socialt bedrageri er ifølge kommunerne fusk med folkeregisteradressen. Det kan eksempelvis være par, der på papiret er skilt og flyttet fra hinanden, men alligvel bor sammen. Ved at faderen flytter sin adresse, får moderen mulighed for en lang række af sociale ydelser.

Et andet eksempel er folk, der arbejder, mens de er på kontanthjælp.

”Der er ingen tvivl om, at kommunerne især de seneste år har styrket indsatsen mod socialt bedrageri ganske betydeligt,” siger chefkonsulent i KL, Charlotte Munksgaard til Politiken.

Hun mener, at der er tog ting, der kan forklare kommunernes øgede fokus. At der kommer flere anmeldelser fra borgerne, og at Beskæftigelsesministeriet for et par år siden kunne konstatere, at indsatsen ikke var lige effektiv i alle kommuner.

Noget at komme efter
Næstved Kommune er en af de kommuner, der endnu ikke har en anonym meldetjeneste – til gengæld er der en på vej.

”Borgerne kan bedre spotte bedrageriet, end vi kan. Uanset om man synes, det er rigtigt eller forkert, at vi går og angiver hinanden på den måde, må vi bare konstatere, at der meget ofte er noget at komme efter, når det er borgerne, der tipper os,” siger Niels Larsen, der står i spidsen for arbejdet med socialt bedrageri i kommunen, til Politiken.

I Næstved forventer man at afdække socialt bedrageri for mellem 18 og 20 millioner kroner i år.

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes