Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

21.09.12 16:30

Kommunerne går efter den beskæftigelsesindsats, der virker bedst

Kommunerne går efter den beskæftigelsesindsats, der virker bedst
Beskæftigelsesindsatsen skal bygge på dokumenteret viden og indrettes efter, hvad der virker bedst, og her er både aktivering og uddannelse gode løsninger, mener KL’s formand.

Beskeden fra KL’s formand er klar. Før man fristes til at ændre hele beskæftigelsesindsatsen, er det værd at overveje, om det får den ønskede effekt og er pengene værd, advarer KL’s formand og borgmester i Rødovre Kommune, Erik Nielsen.

”Beskæftigelsesindsatsen skal indrettes efter, hvad der virker og får de ledige i job. Forskningen viser, at ledige, der kommer ud i private virksomheder, i højere grad får et job. Derfor har kommunerne femdoblet den virksomhedsvendte indsats med god effekt. Det er vigtig at holde fast i, så vi ikke ødelægger hele indsatsen og erstatter kommunernes virksomhedsvendte indsats med uddannelse,” siger Erik Nielsen.

Penge skal ikke tages fra aktivering
Han henviser til en ny undersøgelse, der viser, at der er sket en markant stigning i andelen af virksomheder, der har haft besøg af jobcenteret – nemlig fra 40 pct. i 2008 til 57 pct. i 2010.

Erik Nielsen understreger, at KL mener, det er en god idé med kompetencegivende uddannelse, men at pengene ikke bør tages fra aktivering, som hjælper nogle af de svageste ledige, der ikke bare kan begynde på en uddannelse.

"Kompetencegivende uddannelse sikrer en fastere tilknytning til arbejdsmarkedet. Derfor arbejder jobcentrene målrettet på at få unge i uddannelse, og det er lykkedes,” siger Erik Nielsen.

Borgeren i centrum
En undersøgelse foretaget af KL's analyseenhed i foråret viste, at andelen af unge kontanthjælpsmodtagere, der overgår til SU, er mere end fordoblet fra 15 pct. i 2006 til 34 pct. i 2011.

”Men at slutte, at al uddannelse virker, har vi ingen dokumentation for. Det er helt afgørende at have borgeren i centrum. Og det er ikke nødvendigvis uddannelse, der er svaret for alle. Det viser forskningen også. Man risikerer derfor at stikke blår i øjnene på de ledige, hvis man bilder dem ind, at uddannelse altid er løsningen, eller at et stort kørekort kan sikre dem job,” siger Erik Nielsen og fortsætter:

”Jobcentrene arbejder målrettet på, at ledige, som er i risiko for at miste dagpengeretten, kommer i job. Når uddannelse er vejen til job, er det selvfølgelig den løsning, man vælger. For der er jo god fornuft i, at ledige, som ikke har en uddannelse, kommer i uddannelse, hvis den reelt øger muligheden for, at de får et job.”

Se alle artikler i temaet

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes