Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

13.06.12 14:03

Kommunerne er klar til Kina

Kommunerne er klar til Kina
I morgen får Danmark for første gang besøg af Kinas præsident, Hu Jintao. Det kinesiske statsbesøg har stor betydning for tiltrækning af flere udenlandske virksomheder til Danmark.

Kun én procent af virksomhederne i Danmark er i dag udenlandsk ejede, men de beskæftiger 20 procent af den private arbejdsstyrke og står for 27 procent af eksporten.

Se også

De udenlandske virksomheder er vigtige for Danmark og kommunerne, fordi de medbringer vigtig viden, teknologi, nye ledelsesformer og kontakter, som gavner danske virksomheder og erhvervsklynger.

Kommunernes modtagelses- og fastholdelsesindsats overfor udenlandske virksomheder spiller derfor en stor rolle ved investeringsfremme i Danmark.

Kommunerne agerer på markedsvilkår
Det har en afgørende betydning for virksomhedernes til - eller fravalg, når en udenlandsk virksomhed mødes med kommunen, lige meget om det er som myndighed  eller serviceleverandør. For ved investeringsfremme agerer kommunerne på rene markedsvilkår i international konkurrence.

”Danmarks høje velfærds- og uddannelsesniveau og gode infrastruktur efterspørges af de udenlandske virksomheder. På lønomkostninger ligger Danmark til gengæld svagt i konkurrencen, og det er derfor følsomt for den enkelte kommune, hvis en udenlandsk virksomhed har en mangelfuld oplevelse af, hvad kommunen kan tilbyde af fx international skolegang, netværk til udenlandske ægtefæller og transportforhold. Det kommunale beredskab bør derfor også være tilgængelig på engelsk,”  siger kontorchef Niels Arendt Nielsen, KL.

Kommunerne yder proaktiv indsats
KL har gennemført en undersøgelse af kommunernes beredskab ved investeringsfremme, hvor der er fokus på kommunens information på engelsk, modtagerapparat, fastholdelsesindsats og samarbejde med Invest in Denmark (INDK), den danske nationale investeringsfremmeorganisation.

Resultaterne i undersøgelsen viser, at de fleste kommuner yder en proaktiv indsats for at tiltrække nye virksomheder til landet på mange fronter, både via INDK og Copenhagen Capacity, lokale og internationale netværk og ved markedsføring af kommunen på messer og konferencer i ind - og udland.  

”Undersøgelsen viser, at alle kommuner i undersøgelsen, uanset kommunestørrelse og beliggenhed, omgående vil stille med deres bedste hold, det vil sige borgmester, direktion og personer med faglige spidskompetencer, til et møde med en udenlandsk investor for at afdække virksomhedens behov og forsøge at imødekomme det,” siger Niels Arendt Nielsen.

Beredskab i kundens sted
Det er primært store eller mellemstore udenlandske virksomheder, som vælger Danmark. De orienterer sig bredt ud over kommune- og regionsgrænser. De kommer fra en geografi og transportforhold, der er langt større end i Danmark.

Se også

”Det er derfor afgørende, at kommunens beredskab skal kunne ”sætte sig i kundens sted” og inddrage nabokommuners og omegnens styrker i mødet med virksomheden. Den udslagsgivende faktor for udenlandske virksomheders og arbejdskrafts valg af Danmark er dog, at kommunerne kommunikerer på engelsk, og at der kun er én indgang til kommunen. En udenlandsk investor har ingen forudsætninger for at manøvrere i en eller flere danske forvaltninger på dansk,” forklarer Niels Arendt Nielsen. 

Anbefalinger til beredskab
KL har derfor besluttet at understøtte kommunerne med anbefalinger til et minimum af beredskab ved investeringsfremme med udgangspunkt i den gratis service, som INDK tilbyder.

INDK vil derudover tilbyde alle 98 kommuner gratis individuel rådgivning og besøg om, hvordan deres kommunale beredskab kan se ud uden træk på store ressourcer, når kinesiske og øvrige udenlandske virksomheder i den kommende tid forhåbentlig viser endnu større interesse for at investere i Danmark. Kommunerne er klar!

Fakta om Invest in Denmark - effekter på beskæftigelse og vækst i Danmark

  • Invest in Denmark skabte eller fastholdt i alt 1296 jobs i hele Danmark i 2011.
  • Klyngemæssigt er der en overvægt til Cleantech (407 jobs) og ICT-virksomheder (361 jobs) med færre til Life Sciences (239 jobs) og Location Denmark (285 jobs).
  • Invest in Denmark har årligt skabt eller fastholdt over 1100 arbejdspladser i de danske kommuner siden 2008
  • Gennemsnitstiden fra den første seriøse kontakt med en udenlandsk virksomhed til en evt. etablering i Danmark er 16 måneder. 

 

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes