Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

26.07.12 09:19

Kommuner skal ikke have eneret på vielser uden for kirken

Kommuner skal ikke have eneret på vielser uden for kirken

Foto: colourbox.com

Skal folkekirken følge med udviklingen og ikke miste brudepar til kommunerne, er det nødvendigt med vielser uden for kirkens rum, mener tidligere kirkeminister.

En borgerlig vielse i Botanisk Have, på Thorvaldsens Museum eller Amager Strandpark.

Se også

Det er blandt mulighederne, hvis man vil vies i Københavns Kommune, men ikke lige tænder på den traditionelle bryllupssal på rådhuset. I alt tilbyder kommunen vielser i de fri på otte romantiske og historie steder i byen. Tilbuddet er så populært, at flere af stederne ikke længere har ledige pladser.

Og den popularitet mener sognepræst og tidligere kirkeminister Tove Fergo, at folkekirken skal tage ved lære af.

Slå ørerne ud
Hun har derfor i et åbent brev bedt Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen forklare, hvorfor brudepar i folkekirken ikke selv må bestemme, hvor de vil vies. Det skriver Kristeligt Dagblad i dag.

Se også

”Det er vigtigt, at folkekirken slå rørene ud og lytter til, hvad medlemmerne vil i dag. Ellers går folk i stedet på rådhuset, fordi de har sat sig for, at de vil have en vielse i haven foran deres nykøbte hus. Det er ikke for at skabe konkurrence på området, men derimod ligestilling,” siger Tove Fergo til Kristeligt Dagblad.

Siden 2006 er andelen af kirkelige vielser hvert år faldet. Sidste år blev 9862 par viet i kirken, mens langt flere, nemlig hele 15.147 par, blev borgerligt viet.

Et skråplan
Tove Fergo tror, at en vielse uden kirkerummet, salmerne og orglet kan fremme evangeliet.

Se også

”Ord virke jo stadig og måske endnu mere, når de bliver sagt i en helt anden ramme, end vi normalt hører dem i,” siger hun.

Kristeligt Dagblad har ikke kunne få en kommentar fra Københavns biskop, men domprovst i København, Anders Gadegaard mener, at vielser i det fri er et skråplan.

”Vores opgave er at få folk til at bruge kirkerne og ikke flytte de kirkelige ritualer udenfor. Så ophæver vi strengt taget behovet for at have kirkebygninger. Ved at vie folk i kirken er de også en del af det store fællesskab og hele kristenheden, som kirkerummet i sig selv taler om. Samtidig er det en lettelse som præst at undgå at skulle trække en ubehagelig grænse over for folk om, hvor en vielse må finde sted, og hvad vi vil gå med til,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes