Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

25.09.12 08:55

Kommuner må måske købe fairtrade

Kommuner må måske købe fairtrade
Økonomi- og Indenrigsministeriet kigger nu Statsforvaltningens afgørelse om, at kommuner ikke må købe fairtrade, efter i sømmene.

”…Økonomi- og Indenrigsministeriet, efter at have indhentet en udtalelse fra Statsforvaltningen, har besluttet at tage sagen op af egen drift, idet ministeriet skønner, at sagen er af principiel og generel betydning.”

Sådan skriver økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i et svar i Folketinget.

Det ser derfor ud til, at kommunerne nu måske alligevel kan få lov at købe fairtrade produkter, som fx beskytter bønders rettigheder eller miljøet. Det skriver Altinget Kommunal.

En afgørelse fra Statsforvaltningen har ellers slået fast, at kommunerne ikke må købe fairtrade-produkter, fordi man ikke må bruge skattepenge på varer, der ellers kunne være købt billigere.

Se også

Læs mere her

Afgørelse kan få store konsekvenser
Meldingen glæder Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard (S), der frygter, at det kan få store konsekvenser for kommunen, hvis de skal droppe titlen som Fairtrade by:

”Vi ser det som en kvalitet, at vores indkøbte varer er produceret under ordentlige arbejdsforhold eller ikke ødelægger miljøet. Samtidig mener vi, at vi gennem fairtrade kan skabe goodwill om Aarhus som arbejdsplads,” siger han til Altinget og påpeger, at sagen er principiel i forhold til det kommunale selvstyre.

Kvalitative elementer er uundgåelige
Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, mener, at sagen er meget besynderlig.

”Hvis afgørelsen fra statsforvaltningen bliver gældende ret, vil man gøre det umuligt for kommuner at inddrage etiske og kvalitetsmæssige kriterier i beslutninger om kommunalt forbrug,” siger han til Altinget og supplerer:

”Kvalitative elementer er uundgåelige. Når man eksempelvis bygger nye rådhuse eller skoler, vælger man ikke altid den billigste løsning, men betaler lidt ekstra for et design, som også tænker det visuelle ind. Så bestiller man jo ikke bare nogle vognlæs med barakker."

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes