Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

14.09.12 08:48

Kommuner kan slippe for atomaffald

Kommuner kan slippe for atomaffald
Nye meldinger fra de politiske partier går nu i retning af, at atomaffaldet fra Risø skal blive hvor det er.

De fem kommuner, som er blevet udpeget som mulige modtagere af atomaffaldet fra Risø, slipper måske alligevel.

Se også

Det fremgår af nye politiske meldinger fra de partier i Folketinget, der oprindeligt havde stemt for en ekspertundersøgelse med henblik på at finde en egnet placering for de omkring 5000 tons affald fra den tidligere atomstation på Risø.

Ritzau skriver, at politikere fra højre til venstre side i Folketinget er vendt rundt på en tallerken i forhold til tidligere beslutninger.  De blæser nu til kamp for at bremse byggeriet af et underjordisk slutdepot til affaldet på nogen af de seks lokaliteter, som geologerne er ved at undersøge.  Affaldet skal blive på Risø eller sendes til udlandet.

Geologerne prøveborer
Geologerne skal i løbet af kort tid indsnævre feltet for placering af atomaffaldet til to eller tre egnede steder, inden man politisk lægger sig fast på den endelige placering. Det ventes, at deres anbefalinger bliver overrakt til sundhedsminister Astrid Krag (SF) i midten af oktober.

Venstres miljøordfører Henrik Høegh understreger, at undersøgelsen blev vedtaget af Folketinget i 2003 under den forudsætning, at den skulle ske ”i tæt samarbejde” med berørte kommuner og borgere.

”Og det er ikke et tæt samarbejde, når sundhedsministeren nu laver prøveboringer i fem kommuner, som alle har sagt, at de ikke ønsker det her atomaffald”, siger miljøordføreren til Ritzau.

I et andet lys
De nye meldinger fra en række miljøordførere stiller sagen i et andet lys, lyder det fra Socialdemokraternes fungerende miljøordfører Simon Kollerup, der vil tage sagen op på det næste møde i folketingsgruppen.

De Radikales sundhedsordfører Camilla Hersom siger til DR P4 Bornholm, at hendes parti indtil videre har tænkt sig at holde fast i den oprindelige beslutning fra 2003.

”Det er en utrolig følsom sag, for ingen vil have atomaffald i deres baghave. Derfor skal vi finde ud af, hvordan vi kan træffe en beslutning, alle kan leve med”, siger hun.

Enhedslistens Per Clausen siger, at han er enig med Greenpeace, der anbefaler, at affaldet skal blive på Risø.

Yderligere materiale

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes