Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

18.09.12 07:00

Kommunale mænd holder mest barsel

Kommunale mænd holder mest barsel
Siden 2007 er kommunerne den sektor, hvor mænds barselsorlov er steget mest. Forklaringen skal findes i øremærkning af barslen.

Siden 2007 er kommunalt ansatte mænds barsel steget fra 10,9 procent til 18,8 procent, hvilket gør, at kommunerne er den sektor, hvor udviklingen er gået stærkest.

Det skriver KL’s nyhedsbrev Momentum, som har analyseret tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor og Danmarks Statistik.

Udviklinger glæder Michael Ziegler (K), formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.

”Kommunerne vil gerne tiltrække dygtige ansatte af begge køn. Derfor skal vi tilbyde gode karrieremuligheder for både mænd og kvinder i job, som de samtidig kan få til at harmonere med deres familieliv. Og vi vil meget gerne skabe en arbejdspladskultur, hvor der ses positivt på, at både far og mor tager ansvar for børnene. Jeg ser en mere ligelig fordeling af barselsorloven mellem mænd og kvinder som et tegn på, at vi er på rette vej,” siger Michael Ziegler til Momentum.

Mens regionerne og til dels staten ikke er langt efter kommunerne, når det kommer til mænds barsel, er mændenes andel af barslen faldet i den private sektor.

Øremærkning er forklaringen
Kønsforsker Anette Borchorst, professor på Aalborg Universitet, forklarer til Momentum, at billedet dels skyldes en åben kultur omkring barsel i den offentlige sektor, men primært skyldes, at der ved overenskomsterne i 2008 blev indførst 6 ugers øremærket barsel til fædrene, som mødrene ikke kunne overtage.

”Orlov til deling bliver opfattet som mors orlov. Og øremærkning er afgørende for, om mænd for alvor begynder at tage barselsorlov. Det ved vi fra erfaringerne i de andre nordiske lande og den periode, hvor vi havde øremærket barselsorlov i Danmark sidst i 1990’erne,” siger Anette Borchorst.

Læs hele artiklen i Momentum, der udkommer i dag.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes