Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

17.07.12 11:03

København får forureningsspisende fortovsfliser

København får forureningsspisende fortovsfliser
Købehavns Kommune vil nu forsøge sig med bilos-spisende fortovsfliser.

Går man ned af Gasværksvej på Vesterbro i de kommende år, er det ganske særlige fortovsfliser, man slider på med skosålerne. Og har du salt under skoene efter en tur ned af gaden, har du formentlig trådt i noget bilos.

Se også

Det skriver Ingeniøren.

De nye fliser ved navn EcoNox, som Københavns Kommune vil anlægge på Gasværksvej, skal nemlig være i stand til at omdanne den såkaldte NOx gasart, der blandt andet bliver udstødt af byens biler. NOx-forureningen vil af fliserne blive omdannet til ganske almindelig salt ved hjælp af UV-stråler fra sollyset. Saltet vil så løbende blive skyllet væk af regnvandet.

”Vi vil gerne undersøge, hvordan man kan øge den procentvise nedbringelse af NOx i bymiljøerne ved at optimere og videreudvikle vores produkt. Fliserne, der er behandlet med titaniumdioxid, er oprindeligt lavet for at kunne holde betonoverfladerne rene, og siden har man fundet ud af, at det også er effektivt i forbindelse med nedbrydning af NOx,” forklarer regionschef i Starka Beton i Danmark, Christian Lundeborg til Ingeniøren.

Se også

Lysmangel en udfordring
At nedbrydningen af NOx-forurening kræver lys, er dog en udfordringen om vinteren på de nordlige breddegrader. Producenterne forsøger derfor nu at optimere fliserne.

”Vi vil gerne kunne få et produkt på markedet i Skandinavien, der er i stand til at reducere NOx-udledningen med mellem 20 til 30 procent,” uddyber regionschefen til Ingeniøren.

EU står bag projektet, som Københavns Kommune deltager i som de første i Danmark. Fliserne har dog allerede været testet i Malmö i Sverige igennem længere tid.

Se også

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes