Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

04.07.12 10:47

Kickstarten lader vente på sig

Kickstarten lader vente på sig

Foto: Colourbox.com

De offentlige investeringer er på det laveste niveau siden finanskrisen. Men både regeringen og KL er optimistiske, da der er lagt op til betydelige stigninger i investeringerne.

Regeringens omtalte kickstart af dansk økonomi synes at lade vente på sig. Planen er, at man ved at fremrykke offentlige investeringer for 10,75 milliarder kroner ville kunne øge væksten og skabe jobs.

Men nationalregnskabet viser, at de offentlige investeringer er faldet med 27 procent fra fjerde kvartal af 2011 til første kvartal af 2012, skriver Politiken. Derved er investeringerne på det laveste niveau siden finanskrisen.

”Man kan roligt sige, at det går den forkerte vej i forhold til de ambitioner om at øge de offentlige investeringer, som regeringen har. Det illustrerer meget godt, at det er svært at lave en kickstart af økonomien ved at fremrykke nogle offentlige investeringer,” siger økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet til Politiken.

Finansministeren er rolig
I Politiken råber flere økonomer vagt i gevær og fortæller, at faldet i de offentlige investeringer er et problem for dansk økonomi. Finansminister Bjarne Corydon tager dog situationen roligt:

Se også

”Kvartalstallene for de offentlige investeringer er meget usikre og bliver ofte revideret kraftigt. Man skal derfor være varsom med at lægge for meget i et enkelt kvartal. Jeg hæfter mig ved, at de offentlige budgetter for 2012 overordnet peger på et investeringsniveau, som ligger på linje med regeringens skøn," siger Bjarne Corydon til Politiken.

KL: Der er lagt op til stigninger i budgetterne
Hos KL forklarer kontorchef Morten Mandøe til Politiken, at der i kommunerne er budgetteret med næsten fem milliarder kroner mere til investeringer i 2012 end sidste år. Det er et historisk højt niveau, der betyder, at hvis budgetterne holder, så har kommunerne løftet deres anlægsbudgetter markant fra tidligere.

Morten Mandøe mener derfor ikke, at man skal lægge for meget i tallene.

Se også

”Byggeri og anlægsarbejde er noget svært noget. Det tager lang tid at projektere et byggeri. Der skal både arkæologer, arkitekter og entreprenører ind over. Samtidig skal man være opmærksom på, at det kan få stor betydning, hvornår regningerne kommer ind. Vi taler om nogle meget store beløb, der kan skabe nogle store forskydninger i forbruget fra måned til måned,” siger han.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes