Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

07.09.12 14:30

KL: Politikere sikrer helhedssynet

KL: Politikere sikrer helhedssynet
Det er vigtigt, at kommunalpolitikere har et godt grundlag at træffe deres beslutninger ud fra. Og derfor skal dagsordener naturligvis være udformet sådan, at de er til at forstå.

Det siger KL’s administrerende direktør, Kristian Wendelboe, i en kommentar til den seneste uges debat på baggrund af en rundspørge om, at mange byrådspolitikere har svært ved at forstå de sager, de stemmer om.

Se også

Samtidig efterlyser han en mere nuanceret beskrivelse af virkeligheden i kommunerne.

”Det er helt ude af proportioner og stærkt nedladende at fremstille kommunalpolitikere som glade amatører på det økonomiske område, sådan som Klaus Rothstein gør det i Weekendavisen i dag,” siger Kristian Wendelboe.

”Kommunerne har siden 2009 ydet et kraftigere bidrag til at genoprette dansk økonomi oven på finanskrisen end nogen andre. Der er skåret markant i serviceudgifterne, i vid udstrækning gennem effektiviseringer og rationaliseringer, uden at det har givet anledning til store protester. Det viser, at kommunalpolitikerne i den grad har påtaget sig et økonomisk lederskab,” siger Kristian Wendelboe.

Se også

Bevarer helhedssynet
Han understreger, at politikere er de eneste, der kan sikre, at der tages tværgående hensyn i en kommune.

”Vores velfærdssamfund hviler på, at der er politikere, som påtager sig et ansvar for de svære beslutninger. Det er kun meget fortænkte akademiske hjerner, som kan overbevise sig selv om, at alting ville være bedre, hvis bare fagfolk tog over.”

”Fagfolk og embedsmænd er kendetegnet ved primært at anskue sagerne med afsæt i det område, de selv er ansat til at varetage. Det er ikke odiøst – det gælder også ansatte i den private sektor. Men politikernes styrke ligger netop i, at nogen er valgt til at varetage de tværgående interesser. Helhedssynet, om man vil. Og det synes jeg er en opgave, som kommunalbestyrelserne i disse år i den grad beviser, at de kan løfte,” siger Kristian Wendelboe.

Se også

Dagsordnener på dagsordenen
Han påpeger dog, at der ingen tvivl er om, at dagsordenerne mange steder godt kunne trænge til et serviceeftersyn. Men sådan en proces skal starte i den enkelte kommune.

”Det er en politisk opgave at stille krav til embedsmændene om, at der bliver luget ud i 20 siders sagsfremstilling og uforståeligt akademisk sprog. Og det er man heldigvis godt i gang med mange steder i landet, flere steder bistået af KL,” siger Kristian Wendelboe og fortsætter:

”Samtidig skal man huske, at man i en byrådsgruppe jo har en arbejdsdeling, ligesom man har i Folketinget, hvor forskellige medlemmer sidder i forskellige politiske udvalg. Kommunalpolitik er komplekst. Så det er ikke muligt, men heller ikke nødvendigt, for ét byrådsmedlem at kende alle detaljer i alle sager”.

Se også

KL's direktør tvivler på, at det er enestående for kommunalpolitikere, at de ikke kender alle sager ned i mindste detalje.

”Man kunne godt filosofere over, hvad en tilsvarende undersøgelse ville vise for folketingspolitikere – hvor mange mon er helt på det rene med sagsindholdet, når der trykkes på stemmeknappen i Folketinget?” Spørger Kristian Wendelboe.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes