Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

14.09.12 14:31

KL: Turbo på privat hjemmehjælp er en god idé

KL: Turbo på privat hjemmehjælp er en god idé
KL er glad for idéen om at gøre det nemmere at modtage hjemmehjælp fra private udbydere.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerups (S) lovforslag, som skal gøre det lettere at vælge privat hjemmepleje og samtidig gøre op med unødigt bureaukrati for 132 millioner kroner om året, får en varm modtagelse af KL.

Se også

”I kommunerne er vi meget glade for, at reglerne bliver lempet. De regler, vi har i dag, er unødigt bureaukratiske. Den eksisterende ordning betyder, at vi bruger mange ressourcer på alt muligt andet end hjemmepleje – fx tidsregistrering,” siger Anny Winther, formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg.

”Det her handler ikke om, hvorvidt kommunerne gør det godt nok eller ej. Det handler om, at man landspolitisk ønsker, at alle borgere skal have mulighed for frit valg. Det tager vi til efterretning i KL, og vi mener, at det er fint, at borgerne frit kan vælge leverandør af hjemmepleje, ligesom de frit kan vælge sygehus og plejebolig.”

Anny Winther fortæller videre, at der ikke er tale om en spareøvelse, når kommunen åbner for brugen af private.

”Der er reelt ikke konkurrence på hverken kvalitet eller økonomi, når opgaverne kommer i udbud. Kommunerne skal godkende alle leverandører, som ønsker det. Men vi kan ikke afprøve, om de private måske kunne løse nogle ting anderledes, eller om de kan gøre det billigere end kommunen. Vi skal godkende dem til den pris, som kommunen selv koster,” siger Anny Winther.

Kommuner ikke skyld i a- og b-hold
Ældre Sagen har advaret om, at de nye muligheder kan føre til et A- og B-hold alt efter hvem, der har råd til at købe ekstra hjemmehjælp. Men Anny Winther afviser, at ordningen kan blive skyld i dette.

”Hvis der kommer A- og B-hold i fremtiden, skyldes det ikke, at reduktioner i den kommunale service betyder, at rige ældre vælger private leverandører. Det skyldes snarere, at indkomstforskellen blandt de ældre er blevet markant større, hvor nogle ældre kun har folkepensionen og ATP, mens andre har store pensionsopsparinger – og vel at mærke vil bruge dem,” siger Anny Winther.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes