Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

20.09.12 08:50

Ingen efterløn i Nordsjælland

Ingen efterløn i Nordsjælland
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af efterlønnere falder kraftigere i hovedstadsområdet og Nordsjælland end i resten af Danmark.

Blandt de 11 kommuner, som har færrest borgere på efterløn, så ligger otte af dem i Nordsjælland. Gentofte, Rudersdal og Hørsholm er de tre kommuner, hvor færrest er på efterløn. Her er det cirka hver sjette borger i alderen 60-64 år, som er på efterløn, mens det på landsplan er hver tredje. Det skriver Ugebrevet A4.

Se også

Antallet af efterlønnere falder også med større hast i hovedstadsområdet og i Nordsjælland end i resten af landet. Regionale forskelle gør udslaget, mener en ekspert i tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet:

”Efterløn er på vej til at blive en form for regionalstøtte for folk i de områder, hvor arbejdsløsheden er størst,” siger professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, Per H. Jensen. 

Høje leveomkostninger spiller ind
Borgmester i Rudersdal, Erik Fabrin (V), forklarer de lave tal med, at de nordsjællandske kommuner ikke har mange borgere, som er nedslidte efter hårdt fysisk arbejde. Samtidigt spiller de høje leveomkostninger i de nordsjællandske kommuner ind:

Se også

”I vores kommune er det svært at leve og bo med de ejendomspriser vi har, for det som en efterløn giver. Derfor satser mange givetvis på, at blive så længe som muligt på arbejdsmarkedet med en højere indtjening end det, efterlønnen giver, siger Erik Fabrin til Ugebrevet A4.  

Efterløn bruges af målgruppen
Brancheorganisationen AK-Samvirke har gjort op, hvilke a-kassemedlemmer, som flittigst bruger efterlønsordningen. Den viser, at NNF, 3F, FOA og Byggefagene ligger i toppen. Mellem 50-60 procent af medlemmerne i disse a-kasser har valgt at gå på efterløn. Hos magistrene og akademikerne er det mindre end 20 procent.

”Det viser jo, at efterløn stadig bliver mest brugt  af dem, som ordningen var tiltænkt, nemlig de nedslidte lønmodtagere med hårdt fysisk arbejde. Og det geografiske billede passer fint sammen med, at de er flest faglærte og ufaglærte på efterløn,” siger direktør i AK-Samvirke, Verner Sand Kirk, til Ugebrevet A4.  

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes