Ny bruger?

Sekundær navigation

Indhold

17.08.12 10:31

Hård opbremsning i den offentlige sektor

Hård opbremsning i den offentlige sektor
Både de offentlige investeringer og det offentlige forbrug udvikler sig markant langsommere, end regeringen havde stillet i udsigt. Det svækker væksten i dansk økonomi.

De offentlige investeringer lå i første kvartal 27 pct. under, hvor de var i den sidste del af 2011. Og det offentlige forbrug er lige nu også noget lavere end for et år siden.

Se også

Og det svækker den kickstart, der skulle sparke væksten tilbage i dansk økonomi, skriver Berlingske.

”Samlet ser summen af det offentlige forbrug og de offentlige investeringer ud til at blive hele 24 mia. kroner lavere, end Økonomi- og Indenrigsministeriet skønnede så sent som i maj 2012 som gennemsnit for hele året,” siger Frederik I. Pedersen, der er chefkonsulent i AE-rådet.

”Men tallene vidner så også om, at der er et meget stort potentiale for at få skabt vækst i dansk økonomi, hvis der kommer gang i den offentlige efterspørgsel i de kommende kvartaler,” tilføjer han.

Se også

Skyldes sanktioner
Cheføkonom i DI Klaus Rasmussen er også overrasket over, hvor meget både det offentlige forbrug og investeringer falder.

”Men det skyldes formentlig de sanktioner, der er foretaget over for kommunerne. De bliver nu skåret i deres bloktilskud , hvis de overskrider deres budgetter, og det har tydeligvis skræmt dem fra vid og sans, så de nu holder stort igen,” siger Klaus Rasmussen.

Han tilføjer, at efterslæbet i det ønskede forbrug og investeringer allerede nu er så stort, at det næppe kan nå op på det niveau, som regeringen har stillet i udsigt for hele 2012. Cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea er enig i den vurdering.

Se også

Det medfører, at væksten herhjemme også bliver dårligere end ventet, og at der slet ikke kommer så meget gang i hverken arbejds- eller boligmarkedet som ventet.

Alle tre økonomer understreger dog, at tallene for især de offentlige investeringer er meget usikre.

Annonce

Luk vindue

Tip en ven

Tip en ven

Felter med (*) skal udfyldes